Cel mai renumit spion al URSS, care a reusit sa recruteze o multime de staruri americane, Mihail Mukassei, a implinit recent 100 de ani

Moscova a avut o multime de agenti, fie cu acoperire legala, functionari ai ambasadei, fie constituind o retea paralela din spioni intrati cu acte false pe teritoriul Statelor Unite, chiar dupa victoria revolutiei bolsevice. Aceste retele au operat prin doua metode principale: "intoxicarea" anumitor medii (cum ar fi cetatea filmului, Hollywood) si recrutarea de colaboratori care lucrau in domenii-cheie, administratie, banci, institute de cercetare (cazul sotilor Rosenberg, care i-au tinut la curent pe sovietici cu fabricarea bombei atomice).

Infiltrarile comuniste la Hollywood sunt de notorietate. Unul dintre cei mai renumiti spioni ai URSS care a recrutat nume celebre, precum Charlie Chaplin sau Walt Disney, Mihail Mukassei a implinit recent 100 de ani. Viitorii agenti secreti ai Rusiei ii studiaza astazi lucrarile de specialitate.

Mihail Mukassei s-a nascut in 1907 intr-un mic orasel din Belarus. in copilarie a lucrat in fieraria taalui sau, apoi a luat drumul Leningradului, astazi Sankt-Petersburg, unde a mers la scoala. Ziua muncea pe santierul naval, iar seara se ducea la cursuri. in 1925, Mukassei a fost admis la Facultatea de Geografie economica din cadrul Universitatii din Leningrad. Aici a intalnit-o pe viitoarea sa sotie, Elizaveta Emelianova, care era studenta la biologie.

Dupa ce a terminat Facultatea de Geografie s-a inscris la Institutul de limbi orientale din Leningrad unde a capatat o pregatire lingvistica. in 1937, tanarul diplomat, pentru ca fusese angajat in Ministerul de Externe sovietic, a fost trimis la scoala de spionaj a Armatei Rosii.

Un an mai tarziu, a fost numit viceconsul sovietic la Los Angeles. Aici i s-a alaturat si sotia sa, in 1939. Au primit ordinul sa-si faca prieteni printre actorii si oamenii de cultura din Statele Unite, si au reusit. Cei doi au primit informatii secrete din cetatea filmului american, Hollywood, pana in 1943.

De ce erau interesati sovieticii de Hollywood

Serviciile secrete ale Uniunii Sovietice stiau ca puteau obtine informatii importante de la receptiile unde participau actori, scriitori si oameni politici. Multe dintre vedetele de cinema ale vremii si oamenii de litere aveau cunostinte in randul reprezentantilor guvernului american.

Theodore Dreiser, Charlie Chaplin, Walt Disney si alte celebritati erau invitati si nu refuzau sa vina la receptiile oferite de Consulatul sovietic din Los Angeles, devenind prieteni buni cu Mukassei. Agentul sovietic stia sa intre pe sub pielea acestora si le facea cadouri scumpe.

Centenarul, sarbatorit in sanul familiei

Ca au adus multe si valoroase servicii Uniunii Sovietice o dovedeste lunga lista de decoratii de stat. Colonelului Mihail Mukassei i s-a decernat ordinul Drapelul Rosu si Steaua Rosie, dar si numeroase medalii, intre acestea fiind Medalia pentru Merit militar si insigna „agent emerit al securitatii satului". Anul acesta, cu ocazia celei de-a 100 aniversari a primit Ordinul de Onoare.

El si-a sarbatorit centenarul in sanul numeroasei sale familii. Sotia sa, care a implinit 95 de ani, este la fel de galonata. Mihail si Elizaveta Mukassei sunt impreuna de 75 de ani. Fostii agenti secreti duc inca o viata activa. Sunt l-a curent cu actualitatea sociala si politica si citesc zilnic presa. in 2004 ei si-au publicat memoriile autobiografice intitulate "Zefir", dupa indicativul radio pe care l-au avut pe timpul misiunii lor in Statele Unite. Lucrarile de specialitate si cartile lor sunt si astazi studiate de studentii Academiei ruse de informatii externe.

Misiunea americana s-a incheiat in 1947

in vara anului 1941, serviciile secrete sovietice le-au cerut sotilor Mihail si Elizaveta Mukassei (foto) sa afle daca japonezii se pregatesc sa atace URSS. Acestia au transmis ca pentru moment japonezii nu erau decisi pentru o asemenea actiune. Informatia a fost confirmata si de catre un alt agent secret sovietic, Richard Sorge, aflat in post la Tokyo.

Misiunea americana a cuplului Mukassei s-a incheiat. in 1947 ei s-au intors in URSS si li s-a propus sa lucreze in strainatate sub o falsa identitate. Cei doi au petrecut 25 de ani in slujba imperiului sovietic in diverse state. Mihail Mukassei avea un mare atu. El vorbea sase limbi straine: engleza, germana, spaniola, franceza, bengaleza si poloneza. Misiunile celor doi au fost tot timpul clasate top secret.

Charlie Chaplin, informatorul URSS

Dar cea mai spectaculoasa racolare a sotilor Mukassei in acea perioada a fost actorul Charlie Chaplin. Acesta nu-si ascundea simpatiile pentru Uniunea Sovietica. FBI-ul a prins de veste si a fost cu ochii pe el. in fiecare an, inainte cu 20 de zile de sarbatorirea Marii Revolutii din octombrie din 1917, Chaplin trimitea poporului sovietic o telegrama de felicitare prin intermediul lui Mukassei.

Actorul i-a furnizat numeroase informatii secrete agentului sovietic. El a prevenit URSS-ul de iminenta invazie germana, pentru ca primise asemenea date de la cunostintele sale de la ambasada germaniei in Statele Unite.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.