Seful Statului Major General al Armatei Ruse a cerut guvernului Cehiei sa amane luarea unei decizii in privinta gazduirii scutului american anti-racheta pana dupa alegerile de anul viitor din Statele Unite.

Generalul Iuri Baluievschi a formulat aceasta solicitare cu ocazia celei de-a 39-a aniversari a invadarii fostei Cehoslovacii de trupele Pactului de la Varsovia.

Generalul Iuri Baluievschi i-a spus adjunctului ministrului ceh al apararii, aflat in vizita la Moscova, ca o noua administratie la Casa Alba - rezultata in urma alegerilor de la sfarsitul anului viitor - ar putea reevalua planurile privind strategia de aparare in acest domeniu.

Cred ca ar fi o mare greseala din partea conducerii Cehiei sa permita plasarea unor elemente de aparare anti-racheta pe teritoriul tarii, a spus Generalul Baluievschi referindu-se la planul administratiei Bush de a construi un radar in Cehia ca parte a scutului anti-racheta ce ar urma sa fie ridicat in Europa Centrala.

Rusia sustine ca proiectul ar distruge echilibrul regional de forte - argument respins de secretarul de stat american Condoleezza Rice ca ridicol.

Solicitarea Generalului rus la adresa Cehiei a venit chiar in ziua celei de-a 39a aniversari a invadarii Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia ca raspuns la revolta anti-comunista.

Este inca o dovada a lipsei de intelegere dintre Rusia si fostii sai aliati din Europa de Est. Rusia este nemultumita ca tari ca Cehia si Polonia sunt azi membre NATO.

Este si mai nemultumita ca ar putea gazdui sistemul de aparare anti-racheta american pe care Moscova il considera o amenintare la adresa propriei securitati.

Moscova pare incapabila sa inteleaga de ce - dupa o jumatate de secol de comunism - fostii sai sateliti din Europa de Est sunt atat de apropiati astazi de Occident.

Conform Generalului Baluievschi, oficiali americani si rusi se vor intalni in luna septembrie la Moscova pentru consultari in privinta scutului ocazie cu care Rusia va face o contraoferta implicand crearea unui sistem comun de aparare anti-racheta.

In luna iunie, presedintele Putin a oferit Statelor Unite sa se foloseasca de un radar rusesc din Azerbaidjan - aflat la doar 200 de km de Iran - si de un altul din sudul Rusiei in schimbul renuntarii la scutul anti-racheta din Europa Centrala.

Presedintele Bush a caracterizat propunerea drept inovatoare, dar autoritatile americane au spus clar ca nu poate substitui planul lor de a construi propriul radar in Europa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.