Relansat cu chiu cu vai in perioada presedintiei germane a Uniunii Europene, proiectul constitutional european reuseste sa atraga din ce in ce mai multe critici.

Un studiu al organizatiei non-guvernamentale britanice Open Europe afirma ca noul Tratat European, convenit in iunie, anul acesta, in cadrul summit-ului de la Bruxelles, nu ar fi decat o versiune cosmetizata a Constitutiei Europene, respinsa prin referendum de Franta si Olanda in urma cu doi ani.

"Versiunea oficiala a noului tratat constitutional este relativ greu de citit pentru majoritatea non-specialistilor, de vreme ce imbraca forma unei serii de amendamente la tratatele existente, fara a reproduce textele ce vor fi modificate", afirma studiul lansat ieri de ONG-ul britanic Open Europe. "Cu alte cuvinte, noua versiune contine numai <<ingredientele active>> - modificarile propuse de Constitutia originala. Acest lucru a fost facut intentionat pentru a o face de necitit", sustine organizatia in cadrul unui comunicat de presa. "Unii contestatari ai referendumului au declarat ca <<noul>> tratat este mai scurt decat vechea Constitutie, asadar cele doua nu pot fi acelasi lucru ca si substanta. Argumentul este lipsit de onestitate. Odata adnotat, va deveni evident faptul ca <<noul>> tratat amendeaza, in esenta, tratatele existente in asa fel incat sa le faca aproape identice cu Constitutia respinsa. De fapt, produsul final are aceeasi lungime ca versiunea initiala a Constitutiei", adauga Open Europe, punand, totodata, la dispozitia celor interesati o comparatie intre cele doua documente, precum si un ghid al Tratatului European.

Cosmetizare europeana

Afirmatiile Open Europe, potrivit carora Tratatul European convenit la summit-ul organizat, in iunie anul acesta, la Bruxelles, pe ultima suta de metri a presedintiei germane a UE, nu ar fi decat o versiune cosmetizata a Constitutiei Europene negociate in 2004 au fost, de altfel, confirmate si de o serie de declaratii ale oficialilor europeni. In vreme ce cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut, la 29 iunie, ca "substanta Constitutiei a fost pastrata", premierul spaniol, Jose Zapatero, a precizat, cu doar doua zile mai devreme, ca "nu am omis nici unul din punctele esentiale" ale textului respins, in 2005, prin referendum, in Franta si Olanda. La randul sau, premierul Irlandei, Bertie Ahern, a admis ca "90% (din continutul Constitutiei europene, n.red.) a supravietuit" negocierilor pentru noul Tratat European, respectiv ca "nu a existat o schimbare dramatica a celor convenite in 2004". De aceeasi parere a fost si presedintele ceh, Vaclav Klaus, care a declarat, in iunie, pentru cotidianul britanic Guardian, referitor la Tratat, ca "s-au efectuat anumite cosmetizari ale textului, insa documentul de baza este, in principiu, acelasi".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.