Analistii sustin ca presedintele Rusiei ar putea face jocurile geostrategice in sectorul energetic mondial, mentinandu-si atat propria influenta, cat si pe cea a Rusiei in lume

Putin isi pregateste cu grija plecarea de la Kremlin. A incercat s-o faca si Boris Eltin, care nu se compara cu un fost sef al FSB-ului. Primul presedinte al Rusiei si-a negociat cu cel pe care l-a numit succesorul sau - nimeni altul decat Vladimir Putin - o retragere linistita pentru el si familia sa, implicata in diverse afaceri dubioase.

Actualului presedinte ii expira cele doua mandate la care ii da dreptul Constitutia, la 56 de ani, o varsta cand mai are multe de spus in politica Rusiei. Cu o cota de popularitate de peste 60% in randul populatiei, actualul „tar" a reusit, in cei opt ani de mandat prezidential, sa readuca aceasta tara in prim-planul politicii mondiale, mai ales cu ajutorul imenselor resurse energetice de care dispune statul rus. Analistii sustin ca si dupa ce va parasi fotoliul prezidential, Putin nu va pleca din afacerile cu petrol si gaze naturale.

Conform unui raport intitulat generic „Complexul Petrolului si Gazelor Naturale si Proiectul Energetic putinian", realizat de Fundatia pentru Securitate Energetica Nationala (FNED), dupa ce va parasi Kremlinul, actualul presedinte rus va crea un gigant format din societatile Gazprom si Rosneft, un „OPEC al gazelor naturale" sau o confederatie eurasiatica a petrolului si gazelor naturale.

Dezvoltarea economiei rusesti „depinde in totalitate de factorul energetic, care este in acelasi timp si principalul atu al Rusiei in politica mondiala. Vladimir Putin este prea tanar pentru a parasi marea scena a jocurilor geostrategice, iar misiunea lui este de a iesi din tiparul liderului national si de a deveni cel mai mare energetician al lumii", scrie cotidianul economic "Vedomosti". Potrivit FNEB, acesta este visul actualului lider de la Kremlin. in prezent, el controleaza sfera petrolului si gazelor naturale din Rusia.

In vara anului trecut a modificat traseul oleoductului estic, iar in septembrie 2006 a negociat construirea conductei Burgas-Alexandropolis.

Variantele presedintelui

Anul acesta, liderul rus si-a intensificat eforturile pentru a atrage de partea Mos­covei statele din Balcani, care se afla pe rutele de transport ale petrolului si gazelor catre Europa Occidentala, dar care sunt dependente chiar ele de resursele energetice rusesti. Autorii raportului citat anterior examineaza mai multe variante prin care Putin si-ar putea realiza acest vis:

1. Crearea unei mega­cor­poratii energetice, prin contopirea Gazprom si Rosneft, la care ar putea adera ulterior Transneft, Sovkomflot si Novosil, nefiind exlus nici Surgotneftegaz.

2. Alegerea lui Putin in functia de presedinte-director al Societatii Gazprom.

3. Actualul lider de la Kremlin ar putea asigura conducerea unui OPEC al gazelor naturale, cu posibilitatea transformarii lui, ulterioare, intr-un bloc politico-militar.

4. Putin s-ar putea transforma intr-un lider al Confederatiei Eurasiatice a Petrolului si Gazelor Naturale, structura formata diun Rusia, Kazahstan, Uzbekistan si Turkmenistan.

Al treilea mandat?

Aceasta ultima varianta este catalogata de experti ca total nerealista, deoarece „asa ceva nu doreste niciun stat care abia a aflat ce inseamna independenta in propriul interes", afirma Boris Semelev, directorul Centrului pentru Studii Politice Comparative, din Rusia.

Alti analisti sustin ca actualul lider de la Moscova ar putea reveni in fruntea tarii, dupa 2012, dar pentru aceasta este nevoie sa-si numeasca drept succesor un om de paie la Kremlin, care sa-i cedeze locul dupa patru ani, manevra destul de complicata. Nimic nu-i garanteaza lui Putin ca, odata ajuns la putere, oligarhia formata in jurul noului presedinte ii va permite acestuia sa plece din fruntea tarii dupa numai un mandat.

Dimitrie Badovski, directorul general-adjunct al Institutului pentru Sisteme Sociale, sustine ca, dupa ce va parasi Kremlinul, Vladimir Putin are nevoie de timp pentru a se lamuri cum functioneaza sistemul subteran de control al evenimentelor din tara. Strategul-sef al Alpha Bank, Cristopher Whifer, este convins ca viitorul actualului presedinte rus nu va avea nicio legatura cu sectorul energetic.

Putin are si un exemplu, bunul sau prieten Gerhard Schroeder, fostul cancelar german, care este presedinte al comitetului de actionari al North European Gas Pipeline Company (NEGPC), care va construi conducta din Marea Baltica.

Succesorii lui Putin

Pana in aceasta vara, doi candidati, ambii prim-vicepremieri, Dimitri Medvedev si Serghei Ivanov, se aflau in fruntea cursei pentru ocuparea functiei detinute in prezent de Vladimir Putin. insa, actualul locatar de la Kremlin, a carui „binecuvintare" este esentiala pentru succesul in alegeri al oricarui candidat, a refuzat sa-si faca publice preferintele.

Un consilier al sau a sporit misterul, luna trecuta, declarand ca sunt posibile si surprize. Nu a trecut mult si presa rusa a relatat ca un tehnocrat putin cunoscut, Serghei Nariskin, in varsta de 52 de ani, a fost numit presedinte al Unified Shipbuilding Corporation, devenind un candidat serios la succesiunea presedintelui rus. Corporatia care va controla celelalte societati de profil, civile si militare, a fost creata in luna martie. Desi nu a fost anuntat oficial, presedintele corporatiei va avea o influenta politica sporita, care-i va permite sa concureze, de la egal la egal, cu Dimitri Medvedev si Serghei Ivanov.

In luna iunie, Putin i-a incredintat lui Nariskin sarcini suplimentare, facandu-l responsabil pentru dezvoltarea cooperarii dintre fostele state sovietice. Analistii apreciaza ca mai pot aparea si alti posibili candidati, cum ar fi Vladimir Iakunin, presedintele companiei feroviare, Serghei semezov, seful Companiei de Stat pentru Export de Arme sau Serghei Sobianin, seful de cabinet al lui Putin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.