Un nou model teoretic ce elimina barierele calatoriei in timp, elaborat de profesorul israelian Amos Ori, a dat deja nastere la polemici

Lumea stiintei e, ciclic, framantata de ideea calatoriei in timp. De la H. G. Wells incoace, savantii au visat sa inventeze o masina a timpului, cu ajutorul careia omul sa calatoreasca, dupa dorinta, in trecut si viitor. Dar nici tehnologia ultramoderna, care a reusit sa trimita pamanteni pe Luna si sonde spatiale dincolo de Sistemul Solar, nu pare a avea mijloacele necesare implinirii acestui vis. Fizicianul Amos Ori, de la prestigiosul Institut de Tehnologie israelian Technion, vine insa cu idei revolutionare. El propune o teorie de la care sustine ca n-ar mai fi decat un pas spre realizarea masinii timpului. Comunitatea stiitifica e insa reticenta. Deocamdata e convinsa ca oamenii trebuie sa se multumeasca doar cu calatoriile printre stele... pana nu de mult, si ele doar o poveste SF.

Teoria profesorului Amos Ori a fost publicata, recent, in cunoscuta publicatie de specialitate „Physical Review" si a fost preluata de intreaga presa internationala. Profesorul Ori furnizeaza solutii unui numar de criterii multa vreme considerate de savanti drept obstacole impotriva reusitei unei calatorii in timp. Fizicianul sustine ca modelul sau va permite generatiilor viitoare sa se intoarca in trecut.

Teoriile anterioare, bazate pe teoria lui Einstein

Teoria lui Ori este, de fapt, un set de ecuatii ce descriu conditiile ipotetice care, daca sunt indeplinite, ar putea duce la realizarea unei masini a timpului. Tehnic, aceste conditii sunt cunoscute sub numele de "curbe temporale inchise". Teoriile anterioare privitoare la calatoria in timp au fost fundamentate pe teoria generala a relativitatii, formulata de celebrul Albert Einstein.

Fizicianul Stephen Hawking, urmasul lui Isaac Newton la catedra de matematica a Universitatii Cambridge, a numit calatoria in timp "un important subiect de cercetare", dar a ridicat semne de intrebare asupra punerii in practica a conceptului. Teoria relativitatii specifica, printre altele, ca atractia gravitationala a obiectelor de mari dimensiuni, cum ar fi planetele, poate - oricat ar parea de ciudat - sa indoaie spatiul si timpul.

Calatoria in timp, niciodata eliminata

Cercetarile asupra cala­toriei in timp se bazeaza pe "indoirea spatiu-timp pana ce liniile de timp ajung sa formeze o curba". "stim ca indoirea se petrece tot timpul, dar vrem sa fie atat de puternica, incat sa ia o forma speciala in care liniile sa faca bucle inchise", sustine profesorul israelian Amos Ori.

"Incercam sa descoperim daca este posibil sa manipulam spatiul-timp pentru ca sa evolueze in acest fel", adauga cercetatorul. Posibilitatea unei calatorii in timp nu a fost niciodata eliminata, iar cercetatorii au identificat un numar de conditii fizice, intre care si necesitatea sine qua non a unei forme de materie exotica, care este o materie cu densitate negativa. O astfel de materie nu este exclusa de teoria campurilor cuantice, dar se presupune ca exista in cantitati prea mici pentru a fi posibila construirea unei masini a timpului.

Problemele serioase care raman

Cercetatorul Amos Ori a schitat insa un set de conditii care ar permite crearea unei bucle de timp fara necesitatea materiei exotice. Teoria sa se refera la crearea unui vid, sub forma unei gogosi "gaurite" la mijloc, in interiorul caruia timpul s-ar curba de la sine. O sfera, continand materie neidentificata, dar nu materie exotica, ar inconjura curba.

Or, recunoaste insa ca exista probleme serioase privitoare la stabilitatea globala a masinii timpului. Calculele sale, efectuate in colaborare cu Dana Levanony si alti fizicieni, sugereaza ca masina timpului ar depinde de o gama de conditii initiale care ar putea fi dificil - sau chiar imposibil - de atins. Cercetatorul vrea sa determine acum modul in care o astfel de configuratie ar putea fi realizata. "Masina este spatiul-timp insusi", explica profesorul. "Daca vom crea o incovoiere a acestui spatiu-timp, care sa permita liniilor temporale sa se inchida, viitoarele generatii s-ar putea intoarce sa ne viziteze. Noi nu vom putea sa ne intoarcem in trecut, fiindca predecesorii nostri nu au creat aceasta infrastructura", adauga cercetatorul. Dar alti fizicieni proeminenti au respins deja posibilitatea realizarii masinii timpului, chiar daca la nivel teoretic nu o elimina.

„Prostii bune de adormit copiii"

Profesorul Stephen Hawking, de la Universitatea Cambridge, si colegul sau Michael Cassidy sunt convinsi ca sunt extrem de putine sanse ca buclele de timp sa fie realizate. "Exista dovezi experimentale ca o calatorie in timp nu se poate realiza. Nu avem nicio dovada reala ca am avut vreodata vizitatori din viitor. Nu sunt de crezut fabuloasele teorii ale conspiratiei potrivit carora am fi fost vizitati de OZN-uri din trecut, despre care guvernul stie, dar le tine la secret. Sunt niste prostii, bune de adormit copiii", a afirmat Hawking. Chiar si Amos Ori, care crede in posibilitatea ca teoria sa sa se transforme candva in realitate, nu avanseaza niciun termen pana la care acest lucru s-ar putea intampla. Problemele ce raman se refera la stabilitatea spatiului si substanta Cosmosului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.