Bombardierele ruse efectueaza mai multe misiuni decat de obicei in apropierea teritoriului american, inclusiv in Alaska, demonstrand capacitatile aviatiei ruse pentru operatiuni la distante mari, au declarat in urma cu doua zile oficiali americani si canadieni, transmite Reuters.

Avioane ruse care transportau rachete de croaziera au desfasurat un exercitiu in aproperea statului Alaska in urma cu doua saptamani, potrivit colonelului canadian Andre Dupuis, responsabil de protectia spatiului aerian al ambelor tari.

"Nu au facut-o doar pentru a se antrena. Demonstreaza ceva, pentru ca o fac in afara teatrului lor obisnuit de antrenament. Isi afirma capacitatile", a explicat Dupuis.

Bombardierele ruse s-au apropiat saptamana trecuta si de baza Guam, teritoriu american din Pacific, informeaza NewsIn.

Specialistii in aparare considera ca zborurile reflecta dorinta Moscovei de a reaminti Statelor Unite ce capacitati are si de a-si exprima nemultumirea in legatura cu proiectul american de a instala un scut antiracheta in estul Europei.

Un oficial din aparare a numit misiunile aviatiei ruse "un fel de umflat in pene, o incercare de a demonstra oamenilor ca Rusia a revenit in joc".

"In ultimele aproximativ trei luni, rusii si-au expus fortele aeriene poate mai mult decat am vazut in trecut, si cu siguranta zboara mai departe decat zburau inainte", a declarat generalul american Gene Renuart. "De cateva ori, le-am interceptat deasupra apelor internationale, langa Alaska".

Oficialul militar american a minimalizat insa aceasta intensificare a zborurilor militare ruse. "Cred ca este vorba despre o dinamica politica, in mod clar. (...) Dar ceea ce se intampla nu este in niciun caz o provocare. Respecta regulile internationale si au fost foarte profesionisti", a spus el.

In plus, in mod obisnuit, generalii rusi ii anunta dinainte pe omologii lor americani despre aceste exercitii. "Au mai fost si cateva surprize", a recunoscut oficialul militar.

Relatiile dintre Washington si Moscova au devenit mai tensionate din cauza proiectului american de instalare a unui scut antiracheta in fosta zona de influenta sovietica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.