„ Doar 10% din incalzirea globala i se poate imputa omului", spune Antonio Zichichi, presedintele Federatiei Oamenilor de stiinta si membru al Centrului UE de Cercetari Nucleare

Un eminent om de stiinta care merge impotriva curentului ce sustine ca efectul de sera s-a produs in exclusivitate din cauza activitatii umane este Antonio Zichichi, presedintele World Federation of Scientist, membru al CERN (Centro Europeo Ricerche Nucleari), doctor docent in Fizica superioara al Universitatii din Bologna. "Este adevarat ca, de cand a inceput era industriala, cantitatea de anhidrida carbonica din atmosfera a crescut. Dar omul este responsabil de acest fenomen doar in proportie de 10%", sustine specialistul italian care, de la inceputul acestui an, si-a exprimat punctul de vedere in diverse interviuri si comunicari stiintifice.

Zichichi si-a expus teoria si in fata Senatului italian care, recent, a instituit o comisie ce analizeaza schimbarile ambientale din Italia cauzate de fenomenul incalzirii globale. El sustine ca nu exista o ecuatie matematica a climei, ci doar niste aproximatii numerice. Modelele folosite, spre exemplu, de expertii ONU, care lanseaza periodic semnale de alarma, au prevazut, pentru anii trecuti, o crestere a bioxidului de carbon de trei ori mai mare decat s-a dovedit a fi in realitate.

Terra si-a inversat polii de mai multe ori

"Nu trebuie sa confundam poluarea cu problemele climaterice", este de parere omul de stiinta italian. Pe parcursul unui interviu acordat postului de televiziune RAI 3, el a amintit ca, in circa 500.000 de ani, Polul Nord si Polul Sud s-au inversat de cel putin patru ori"si, de fiecare data, influenta asupra climei a fost enorma. "Alarmistii si cei care acuza omenirea fara un fundament solid nu fac bine stiintei", mai spune Zichichi. "Parerea mea este ca, in proportie de 90%, razele cosmice sunt cele care influenteaza schimbarile climatice de pe Terra si din acest motiv nu trebuie sa aruncam responsabilitatea doar asupra oamenilor.

Cel mai absurd lucru pe care il aud foarte des este ca activitatea umana distruge totul, ceea ce este complet fals", a mai declarat el. Iar "catastrofismul", in opinia sa, are un efect negativ asupra guvernelor si asupra cercetarii stiintifice, care nu mai este libera, existand riscul adoptarii unor masuri total neadecvate.

Intensitatea razelor schimba vremea

Noi si Terra traim gratie faptului ca suntem in apropierea unei stele: Soarele, care ne da lumina si ne incalzeste. De asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca, in universul pe care il cunoastem, in ciuda activitatii stelelor, temperatura medie este de 270 de grade sub zero. "Sistemul Solar traverseaza in prezent zone din galaxie in care exista formatiuni stelare mai dense, ceea ce presupune o temperatura medie mai mare", a declarat specialistul in cadrul interviului acordat RAI 3. "Cand Terra se afla in zone cu mai putine stele, suntem in perioade de glaciatiune.

In acest moment, din punct de vedere cosmologic, suntem pe drumul dintre ultima glaciatiune si ne indreptam spre zona de incalzire maxima", a mai spus el. Pe parcursul a milioane de ani, planeta noastra a mai trecut prin zone cu raze cosmice intense, astfel ca schimbarile climaterice nu au avut la baza, in niciun caz, modul de viata al oamenilor. "in plus, traversam si o perioada de activitate solara excesiva, care se masoara privind asa-numitele pete solare, care in realitate sunt explozii enorme", a mai declarat expertul italian.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.