Rusia este pe cale sa-si extinda teritoriul. Nu pe uscat, ci sub apele Oceanului Planetar. “Geologia, ca arma de cucerire” – scrie autorul francez Philippe Perchoc.
Moscova ar putea sa revendice 1,2 milioane cmp dupa ce o expeditie submarina va demonstra ca o buna parte din Arctica face parte din platoul continental rus. Aceste zone care nu fac parte deocamdata din zona economica exclusiva a Rusiei ascund peste 10 miliarde de tone de carburant fosil, dupa cum estimeaza Institutul academic rus de oceanologie care intreprinde expeditia de explorare. Primele analize ale navei “Akademik Feodorov” furnizeaza deja argumente geologice moscovei pentru a solicita extinderea zonei economice exclusive a Rusiei.

Conventia ONU asupra drepturilor marii fixeaza la 200 mile marine (circa 360 km) limita acestor zone, iar pentru a revendica peste 200 de mile, un stat trebuie sa dovedeasca faptul ca fundul marin este o prelungire a platoului sau continental. Este ceea ce incearca sa demonstreze acum expeditia stiintifica rusa din Arctica. Alte state obiecteaza, insa, sustinand ca zona Arcticii are o valoare universala. Istoricii au calculat ca Imperiul tarist a castigat, in medie, cate 50 de kmp pe zi, intre secolele XVI si XX. Prin dezmembrarea URSS, Federatia Rusa a pierdut suprafete imense din acest teritoriu, care au revenit celorlalte republici ex-sovietice, devenite state independente. Acum, observa autorul mentionat, “o noua arma a intrat in arsenalul liderilor rusi: geologia”. La ONU, comunitatea statelor va trebui, la un moment dat, sa decida asupra legitimitatii expansiunii submarine a Moscovei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.