Sute de mii de baieti si fete sint recrutati sa alimenteze conflictele de pe tot globul. Povestile lor nu au sensibilizat doar activistii, ci si cultura pop occidentala.

Cu AK-urile intr-o mina si grenadele in alta, unii combat chiar in prima linie. Altii sint folositi pe post de detectoare umane de terenuri minate sau in misiuni suicidare. Nu rateaza nici una dintre misiunile de razboi: de la carne de tun la spionaj, mesageri sau transport. Aproape 300.000 de copii servesc, in acest moment, drept soldati pentru grupuri armate sau forte guvernamentale din peste 20 de tari, arata un raport al organizatiei Human Rights Watch.

„Vulnerabili si usor de intimidat, copiii sint soldati obedienti. Multi sint rapiti si recrutati cu forta, obligati sa asculte de ordine, sub amenintarea cu moartea. Altii adera la gruparile armate din disperare: razboiul ii separa de familie, ii lasa fara casa si fara sprijin, determinindu-i sa vada in lupta singura sansa de supravietuire“, se arata in raportul organizatiei. Pentru a intelege mai bine acest fenomen, s-au intervievat copii soldati din 12 tari, de la Columbia si Liban la Sri Lanka sau Sudan.

„Imi era frica sa privesc, asa ca m-am aruncat cu fata la pamint si am inceput sa trag inspre cer. Imi era frica sa nu fiu impuscat in cap, dar imi era frica si ca voi fi pedepsit de seful meu daca nu ma voi descurca“, povesteste Khin Maung Than, racolat de armata nationala din Burma de la 11 ani. O adolescenta din Sri Lanka, luata cu forta de Tigrii Tamil la 16 ani, isi aminteste episodul „recrutarii“: „Parintii mei refuzasera sa ma predea, asa ca 15 dintre ei - femei si barbati, in uniforme, cu pusti si pistoale - au venit sa ma ia de acasa. L-au dus pe tata in padure si l-au batut, iar pe mama au imbrincit-o in fata casei, cind a incercat sa ii opreasca“.

„M-au batut, m-au tinut legata, m-au violat. Aveam 14 ani. Dupa asta m-au dus la baza militara“, spune Evelyn, luata de fortele guvernamentale din Liberia la 14 ani. Atrocitatile razboiului nu sint cele mai crude. Copiii trec prin episoade macabre si inainte de a lupta. „Dupa ce ne-au capturat, pe mine si pe fratii mei, cei din Armata de Rezistenta a Domnului ne-au spus ca nu putem servi toti cinci, pentru ca nu vom putea face fata. Asa ca i-au legat pe doi dintre fratii mei mai mici si i-au batut pina au murit. Ne-au spus ca asta ne va da forta in lupta. Cel mai mic avea 9 ani“, isi aduce aminte Martin din Uganda, soldat de la 12 ani.

Numarul lor nu se stie exact, dar ei sint racolati chiar si de la 8 ani, baieti si fete deopotriva. In unele tari, precum Nepal, Sri Lanka sau Uganda, mai mult de o treime dintre ei sint fete, folosite ca sotii pentru conducatorii militari. Desi ONG-urile incearca sa ii reintegreze in societate pe cei care scapa, reabilitarea lor este dificila. O mare parte dintre ei ramin cu un compartament violent si traume care le impiedica „vindecarea“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.