Ministrul de Externe Razvan Ungureanu a decis infiintarea unui fond de criza pentru romanii aflati in situatii dificile in strainatate, aceasta initiativa marcand inceputul unei schimbari de mentalitate in MAE

Un proiect initial de Hotarare de Guvern care, se pare, va fi transformat in Ordonanta de urgenta, constituie primul pas catre o schimbare majora de mentalitate in randul reprezentantelor romanesti din strainatate, care trebuie sa puna in centrul activitatii lor protejarea drepturilor cetatenilor romani. Este vorba de constituirea unui fond de urgenta, din veniturile proprii ale consulatelor, care sa foloseasca la acordarea de asistenta pentru romanii aflati in dificultate in afara granitelor Romaniei. Initiativa apartine ministrului roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

De altfel, in Memorandumul interior se spune: "In temeiul prevederilor constitutionale si legale privind drepturile cetatenilor romani de a beneficia de protectie si asistenta din partea statului roman atunci cand se afla in strainatate, MAE detine o serie de responsabilitati directe in ceea ce priveste organizarea modului de acordare a asistentei consulare".

Desi invoca lipsa mijloacelor de care dispune ministerul, "MAE a identificat o serie limitata de situatii cu caracter deosebit in care cetatenii romani se pot afla in strainatate si in care singurul mod de interventie responsabila pentru a le asigura protectia vietii, a sanatatii, a sigurantei fizice, sau protectia unor drepturi ori interese vitale presupune alocarea prompta de fonduri din resursele MAE (pentru plasarea lor in siguranta, pentru achizitionarea unor bilete de transport, pentru inlaturarea situatiilor deosebite in general)".

Intrucat aceste resurse nu pot fi preluate din bugetul existent al MAE fara a prejudicia realizarea celorlalte prioritati de politica externa aflate in responsabilitatea institutiei, se spune in memorandum, se propune infiintarea pe langa MAE a unei activitati distincte, denumite "Acordarea de asistenta consulara in situatii deosebite", care sa fie finantata integral din veniturile proprii constituite prin retinerea unei cote de 5 la suta din taxele consulare aferente serviciilor prestate in regim de urgenta. Va fi un fel de "imprumut" acordat cetatenilor romani aflati in reale situatii de dificultate in strainatate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.