Daca Siria doreste intr-adevar pacea, nu exista nici un substitut pentru negocierile directe intre aceasta tara si statul nostru”, a declarat saptamana trecuta Shimon Peres , noul presedinte al Israelului.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, fost premier si fost ministru de externe al Israelului, Peres a mai afirmat ca viitoarele negocieri de pace ar trebui sa debuteze cu „o intalnire chiar intre liderii celor doua tari”, eveniment care „va simboliza recunoasterea reciproca, inca de la bun inceput”, a existentei legitime a celor doua state.

Propunerea facuta de Peres se produce la doar cateva zile dupa ce si premierul israelian Ehud Olmert a afirmat ca doreste negocieri de pace cu Siria. Detensionarea relatiilor dintre cele doua tari s-a impotmolit inca din anul 2OOO, atunci cand Damascul a cerut, in schimbul pacii, atat inaltimile Golan, cat si o parte din malul de est al Marii Moarte. Presedintele sirian Bashar Assad - relateaza Associated Press - a afirmat, la randul sau, ca este interesat sa reia negocierile de pace, cu doua conditii: doar daca acestea sunt mediate de o terta parte si doar daca Israelul promite in mod solemn, inainte de orice convorbiri bilaterale, sa retrocedeze zona strategica a inaltimilor Golan.

Ingrijorare in legatura cu Fasia Gaza

Concomitent cu sublinierea repetata a disponibilitatii de a ajunge la o solutie de compromis cu Siria, Israelul ia in calcul si posibilitatea de a zdrobi, printr-o operatiune militara de mari proportii, organizatia terorista Hamas, care controleaza acum, integral, Fasia Gaza. La mijlocul saptamanii trecute, relateaza Jerusalem Post, un ofiter superior al armatei israeliene a declarat ca se contureaza „o traiectorie de coliziune” intre miscarea radicala Hamas si Israel, precum si ca „exista acum o fereastra destul de ingusta de oportunitate”, care face necesara o actiune militara masiva in urmatoarele 12 luni. „Avem o sansa importanta astazi, fiindca sistemul international nu s-a obisnuit inca cu existenta entitatii controlate de Hamas si fiindca aceasta organizatie nu si-a finalizat procesul de intarire a capacitatii sale militare. Desi surse guvernamentale israeliene au afirmat ca un atac asupra Fasiei Gaza „nu reprezinta singura optiune”, precum si ca „au fost informate si despre alte posibilitati de actiune formulate de armata si de cei insarcinati cu securitatea nationala”, este clar ca intarirea rapida a organizatiei teroriste Hamas trezeste ingrijorare. Si aceasta pentru ca efectivele sale militare au crescut extrem de rapid.

Prin 2OO5, Institutul International de Studii Strategice estima ca forta militara a Hamas ar fi „ceva mai mare de 5OO de oameni”, in timp ce ofiterul israelian citat de Jerusalem Post vorbeste despre „13.OOO de luptatori”, ca si despre „cresterea exploziva a importului clandestin de arme”, ca si despre „incercarea de a dobandi artilerie reactiva de tip Katiusa”. Analistii israelieni estimeaza ca organizatia Hamas ar avea acum efective suficiente pentru a organiza „patru brigazi”, fiecare dintre acestea fiind alcatuita „dintr-un numar de batalioane si de plutoane” independente si ingloband, in plus, subunitati „ale fortelor speciale”. in aceste conditii, afirma ofiterul israelian, o ciocnire cu radicalii palestinieni din Hamas este aproape inevitabila. Si, atata vreme cat „pe egipteni, americani si europeni nu se poate conta” pentru a stopa intarirea acestei organizatii teroriste, „totul va pica, in final, doar pe umerii nostri”, mai declara ofiterul israelian citat de Jerusalem Post.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.