Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a inceput, ieri, o vizita de doua zile la Berlin. In timpul calatoriei, liderul de la Bucuresti va avea intrevederi cu omologul sau german, Horst Koeler, cu cancelarul Gerhard Schroeder si cu alti inalti oficiali germani. De asemenea, Basescu va participa la o intrunire cu Camera de Comert si Industrie a Germaniei, pentru a discuta viitorul relatiilor economice dintre cele doua tari.

Dupa cum a precizat consilierul presedintelui pe probleme de politica externa, Andrei Pleti, vizita la Berlin are doua componente majore: una legata de problemele externe si integrarea Romaniei in UE si o alta privind relatiile romano-germane, cu accent pe cooperarea economica.

Politica pro-americana

Dupa preluarea mandatului, Traian Basescu a precizat ca exista doua prioritati fundamentale ale politicii externe romanesti. Una este legata de "viitorul nostru economic, de viitorul nostru social, si asta este integrarea in UE". Cealalta deriva din modul in care Cotroceniul percepe amenintarile la adresa statului.

Activitatea diplomatica de pana acum a lui Basescu, a avut in prim-plan, urmarirea intereselor nationale de securitate ale Romaniei. In acest scop, liderul de la Bucuresti a cultivat, in special, relatiile cu Washingtonul si cu Londra. Intrucat garantiile de securitate ale celor doua superputeri sunt considerate cele mai potrivite pentru tara noastra.

In viziunea presedintelui, problemele de securitate nationala sunt, la randul lor, de doua tipuri. Pe de o parte, este evocat conflictul din Transnistria, care se poate reaprinde oricand. Pe de alta parte, Basescu considera ca umbrela de securitate oferita de Alianta Nord-Atlantica nu mai este suficienta: "NATO si-a dovedit coeziunea cu ocazia Irakului. Eu, ca sef al statului roman, nu pot sa nu imi pun in continuare intrebarea: 'Bine-bine, si la un eventual conflict la frontierele Romaniei, cu Transnistria, Moldova, implicatii care pot sa apara de dimensiuni mult mai mari, mai stam sa negociem? Jumatate din Europa este pentru interventie, jumatate, nu?>> Cu securitatea nationala nu are dreptul nimeni sa se joace. si, din acest motiv, pe probleme de securitate nationala sunt un sustinator indiscutabil al unei strategii speciale in relatia cu Marea Britanie si cu SUA".

Zis si facut. Imediat ce si-a preluat functia, Traian Basescu a plecat in periplu la Londra si la Casa Alba, pentru a-si pune in aplicare planul. Cele doua vizite au fost considerate de catre analisti drept pline de succes. Mai ales intrevederile de la Washington. Secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a anuntat ca se vor infiinta "centre militare de antrenament" in apropierea litoralului romanesc, iar George Bush a numit tara noastra drept "un partener special al Statelor Unite". Incet, incet, mult dorita Axa "Bucuresti-Londra-Washington", prindea contur.

Occidentalii, suparati pe noi

Politica pro-americana a guvernului de la Bucuresti a suparat insa autoritatile unor importante state din Occident, precum Franta sau Germania.

Primele reactii de dezaprobare au aparut inca din anul 2003, o data cu divergentele dintre SUA si Vestul Europei, pe tema ofensivei din Irak. Principalii opozanti ai razboiului au fost, atunci, Franta si Germania, care nu erau de acord cu o interventie militara in Golf, fara mandat ONU. Cum tara noastra s-a numarat printre sustinatorii Washingtonului, Bucurestiul a intrat, inevitabil, sub tirul de critici al occidentalilor.

Cele mai dure remarci au venit din partea presedintelui francez, Jacques Chirac, care a apostrofat serios mai multe tari est-europene pentru pozitia lor in aceasta chestiune. Astfel, in opinia liderului de la Paris, statele din fostul bloc comunist, printre care si Romania, "au pierdut o buna ocazie de a tacea" si au demonstrat ca "nu sunt prea bine crescute si sunt inconstiente de pericolul unei alinieri prea rapide la politica Washingtonului". "Daca statele candidate isi inchipuie ca pot adera la UE si pot profita de avantajele financiare ale acesteia, fara sa respecte regulile si uzantele politice, se insala amarnic", a conchis Chirac. Acestei pozitii i s-a alaturat, imediat, si Germania.

Presedintele Traian Basescu sustine insa ca politica Romaniei de apropiere fata de SUA este benefica si pentru UE. Argumentul sau principal consta in faptul ca Romania este atat tara de granita a NATO, cat si viitor stat de granita al Uniunii Europene. Iar o politica privilegiata cu Washingtonul, pe tema securitatii nationale, ar fi benefica si pentru securitatea spatiului comunitar.

Relatiile cu Germania, degradate

Pe langa ralierea Romaniei la ofensiva din Irak, au mai existat si alte probleme delicate care au dus la degradarea relatiilor bilaterale cu Germania. Unul dintre principalele motive il constituie acordul incheiat intre Washington si Bucuresti, privind scutirea militarilor americani de la exigentele legislatiei internationale. Aceasta intelegere a starnit o nemultumire nedisimulata la Berlin. Mai ales ca Germania fusese unul dintre principalii sustinatori ai Bucurestiului la ridicarea vizelor Schengen pentru romani.

'Cea mai dificila intalnire politica>>

In aceste conditii, Traian Basescu a numit, pe buna dreptate, vizita la Berlin drept "intalnirea politica cea mai dificila". El va incerca sa ii convinga pe oficialii germani ca Romania este pregatita sa adere la UE, in 2007, desi exista voci in Parlamentul European care sustin ca integrarea tarii noastre ar trrebui amanata. In plus, Basescu va incerca sa atraga mai multi investitori germani in Romania si sa refaca relatiile economice si comerciale dintre cele doua state.

Din Germania, Traian Basescu va pleca la Roma pentru o intrevedere cu premierul Silvio Berlusconi. Aceasta intalnire se anunta insa mult mai usoara pentru liderul de la Bucuresti. Avand in vedere ca Italia si Romania au viziuni politice comune referitoare la razboiul din Golf si la parteneriatul strategic cu SUA. Discutiile ar putea fi totusi umbrite de criza politica ce domneste acum la Roma, criza iscata de sovaiala lui Berlusconi in legatura cu retragerea trupelor din Irak.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.