In Rusia, un inalt oficial s-a alaturat criticilor mai multor intelectuali, adresate bisericii ortodoxe rusesti. Viaceslav Glaziev, angajat in cadrul unei institutii asemanatoare Avocatului Poporului, a acuzat biserica de amestec in treburile statului si de subminare a ordinii laice.

Dupa cum transmit corespondentii BBC, declaratia sa survine la scurt timp dupa ce 10 intelectuali de marca au cerut presedintelui Putin sa impiedice biserica in actiunile menite sa submineze cercetarea stiintifica.

Viaceslav Glaziev lucreaza in cadrul Camerei Publice, o institutie creata la initiativa presedintelui Putin, care actioneaza ca observator asupra activitatilor parlamentului.

In opinia sa, este nevoie de actiuni clare pentru protejarea caracterului tolerant si secular al societatii rusesti.

Glaziev califica incercarile Bisericii Ortodoxe de a introduce cursuri de religie in programa scolara reprezinta un atac la adresa statului. Oricine se opune bisericii, risca sa fie ostracizat, crede Glaziev.

Este o opinie impartasita de unul dintre principalii activisti rusi pentru drepturile omului, Lev Ponomariov. Acesta apreciaza ca biserica incearca sa impuna o ideologie de stat.

Anterior, un grup de intelectuali de marca i-a trimis presedintelui Putin o scrisoare, in care ii solicita sa ia masuri pentru pastrarea caracterului laic al societatii.

Reactia principalelor biserici din Rusia a fost puternica. Purtatorul de cuvant al bisericii ortodoxe a spus ca criticile nu sunt de fapt decat acuzatii fara substanta, facute in stil sovietic.

Iar seful congresului evreiesc din Rusia crede ca biserica are tot dreptul sa isi exprime parerea in chestiuni legate de stat sau de natiune.

Totusi, liderul comunitatii musulmane i-a dezaprobat, insistand ca incercarile de a introduce cursuri obligatorii de religie in scoala, sau preoti in armata, reprezinta incalcari ale Constitutiei.

Rusia post-sovietica a cunoscut o explozie religioasa, dupa decenii de ateism oficial si persecutie a credinciosilor. Sunt permise insa doar religiile considerate traditionale - ortodoxia, iudaismul, budismul si islamul.

Biserica Ortodoxa, in special, a fost un spriinitor deschis al presedintelui Putin si al planurilor acestuia de restabilire a demnitatii Rusiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.