Fostul ministru american al apararii, William Perry a declarat la audierile din Congres, ca starea sistemului militar al Rusiei din domeniul de avertizare a lansarilor de rachete nucleare s-a deteriorat, fapt care sporeste considerabil riscul unui "razboi nuclear accidental".

Perry, care este acum directorul proiectului de aparare preventiva la Universitatea Standford, a evidentialt alta sursa de preocupare, si anume acela ca rachetele americane si ruse continua sa ramana in regim de lansare la semnal de alarma. Pe acest fundal, politologul american Richard Pipes estima, intr-un interviu publicat ieri de cotidianul italian "Corriere della Sera", ca relatiile dintre Occident si Rusia au ajuns la un nivel de deteriorare cand oricand se poate produce o revenire completa la "razboiul rece". "Pentru Europa, chestiunea rusa poate deveni mai amenintatoare decat pericolul islamist. Aceasta tara este mai periculoasa decat ben Laden", a afirmat Pipes.

Potrivit spuselor sale, Rusia se straduieste din rasputeri sa redevina o superputere si sa exercite presiui asupra economiei europene, ba chiar mondiale. "De fiecare data cand vizitez Rusia, raman socat de ostilitatea acestui stat fata de Occident. in privinta Rusiei, asa cum la momentul potrivit, s-a procedat cu URSS, trebuie aplicata tactica intimidarii, in special in plan economic. Se impune ca marile companii petroliere din Occident sa refuze incheierea de contracte cu Rusia, iar bancile sa puna capat oricaror programe de investitii". Cazul fostului agent Aleksandr Litvinenko, disputa privind planurile americane de amplasare a elementelor scutului lor de aparare antiracheta in Europa de est si de instalare a unor noi baze militare in Romania si Bulgaria, batalia energetica dintre Rusia si restul lumii occidentale, constituie tot atatea subiecte de vesnice neintelegeri intre parti. Lucrurile s-au agravat dupa ce Marea Britanie a decis expulzarea a patru diplomati rusi, ca urmare a refuzului Moscovei de a-l extrada Londrei pe cel considerat a fi asasinul lui Litvinenko, alt fost agent, acum om de afaceri, Andrei Lugovoi. Ieri a venit si o prima reactie a UE in acest caz, Bruxelles exprimandu-si regretul ca Rusia nu coopereaza cu Londra in rezolvarea dosarului. Replica Moscovei nu a intarziat: reactia UE in afacerea Litvinenko va afecta relatiile cu Uniunea, a atras atentia reprezentantul Kremlinului la Bruxelles, Vladimir Cijov.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.