Marea Britanie a cerut in van un raspuns comun al UE la refuzul rus de a-l extrada pe Lugovoi. Berezovski a fost si el la un pas de a fi ucis de un asasin rus.
Marea Britanie nu a reusit sa obtina sprijinul dorit din partea Uniunii Europene in conflictul diplomatic cu Rusia declansat de refuzul Moscovei de a-l extrada pe Aleksandr Lugovoi, acuzat de otravirea lui Aleksandr Litvinenko. Daca ministerul de externe francez si-a exprimat foarte rapid sprijinul fata de Londra, care anuntase expulzarea a patru diplomati rusi si inghetarea negocierilor in problema acordului privind vizele cu Rusia, restul europenilor au fost mai rezervati. Ministerul de externe britanic ceruse presedintiei portugheze a UE un raspuns comun din partea organizatiei, dar premierul Jose Socrates nu a reusit sa obtina o pozitie comuna a celorlalte guverne. Mai mult, ministrul portughez de externe a declarat ca problema este bilaterala, intre Rusia si Marea Britanie, dupa ce Rusia atrasese atentia ca nu este cazul ca alte state sa se implice. Rusia urma sa formuleze raspunsul la expulzarea diplomatilor sai in cursul serii de ieri sau al zilei de azi.

Oficiali din ministerul de externe german au declarat chiar, conform „The Guardian“, ca raspunsul Marii Britanii fata de Rusia ar fi fost exagerat. Pozitia germana se inscrie insa in linia obisnuita a relatiei speciale pe care Berlinul o are cu Moscova. Germania este cel mai important partener comercial al Rusiei, schimburile dintre cele doua tari crescind cu 37,7% doar anul trecut, la nivelul de 53,5 miliarde de euro. Gazpromul furnizeaza 40% din energia utilizata de Germania


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.