Capsula Phoenix Mars Lander va studia apa de pe Marte. Pentru prima oara, cercetatorii vor explora posibile urme de viata la Polul Nord al Planetei Rosii

Ipoteza unei catastrofe majore care va nimici rasa umana nu e noua. Savantii spun ca, daca studiem in profunzime protoistoria planetei, aceasta eventualitate devine plauzibila. Este constatarea pe care s-a bazat celebrul fizician Stephen Hawking, urmasul lui Isaac Newton la catedra de matematica a universitatii

Cambridge, cand a afirmat: "Daca umanitatea vrea sa supravietuiasca, va trebui sa emigreze pe o planeta compatibila vietii". NASA a spus nu demult ca unele fotografii ale Planetei Rosii dezvaluie depozite sedimentare care sugereaza prezenta apei pe suprafata martiana. Descoperirea a sporit interesul cercetatorilor pentru a explora Marte.

Agentia spatiala ameri­cana (NASA) a anuntat ca va lansa in august capsula Phoenix Mars Lander pentru prima misiune de explorare si studiere a apei, ca si posibilele urme de viata, la polul nord al planetei Marte. Barry Goldstein, administrator al proiectului "Phoenix", a declarat ca perioada propice pentru lansare incepe la 3-4 august si va continua pana la data de 24 a aceleiasi luni.

Capsula va calatori timp de 10 luni pentru a cobori pe Planeta Rosie la sfarsitul lui mai 2008 (in jurul datei de 25 mai 2008). "Va fi prima oara cand un aparat va avea o coborare lina pe Marte si va explora polul nord", a asigurat cu ocazia unei conferinte de presa Doug McCuiston, director al Programului de Explorare al acestei planete de la agentia spatiala NASA.

Lansarea se va efectua de la Statia Fortelor Aeriene Cape Canaveral, Florida, cu o racheta Delta II. Capsula se va deplasa cu o viteza medie de 20.277 de kilometri pe ora. in apropiere de Marte, "Phoenix" va utiliza rachete de franare.

Robotul va analiza apa martiana

Misiunea vizeaza cercetari intr-o zona cu blocuri stancoase - la o latitudine care ar corespunde, pe Terra, celei din nordul Alaskai - unde robotul va trebui sa faca fata unor temperaturi de minus 100 de grade Celsius. "Cred ca va fi o misiune foarte captivanta indreptata spre polul nord. Pentru prima oara vom merge acolo si chiar ma grabesc", a glumit Doug McCuiston.

Daca va ajunge intact pe solul martian, robotul va "desfasura" un brat de 2,30 metri lungime cu scopul de a fora la o adancime de un metru.

Cercetatorii spera sa intalneasca gheata, despre care banuiesc ca s-ar afla in subsol. Apoi, robotul va determina daca aceasta apa solida este sau a fost propice dezvoltarii microbilor. "Va analiza apa", a explicat Bobby Fogel, un expert de la NASA. "ii va determina compozitia chimica, proprietatile fizice si va incerca sa ne spuna cate ceva despre istoria apei pe Marte", a adaugat el.

Oceane si fluvii Daca are panourile solare desfasurate, Phoenix Mars Lander masoara circa 5,5 metri lungime si 1,5 metri latime. Misiunea sa se inscrie in strategia martiana de explorare a agentiei spatiale americane, NASA. Nu demult, savantii au emis ipoteza ca ar putea exista oceane si fluvii pe suprafata acesteia. Alti doi roboti martieni, Spirit si Opportunity, ii studiaza de asemenea trecutul acvatic.

Peter Smith, de la Universitatea Arizona, a explicat insa ca aparatele care se vor afla la bordul capsulei Phoenix Mars Lander ii vor permite sa detecteze prezenta compusilor organici, ceea ce Spirit si Opportunity nu ar fi putut sa faca. "Vom putea, in sfarsit, sa aflam daca exista compusi organici complecsi", a precizat expertul.

Sonda Dawn mai asteapta Pe data de 7 iulie era prevazut ca NASA sa lanseze sonda spatiala Dawn, cu misiunea de a studia cel mai mare asteroid din centura de asteroizi situata intre planetele Marte si Jupiter. Evenimentul s-a amanat pentru luna septembrie. Conditiile meteorologice defavorabile de la Cap Canaveral (Florida) au obligat NASA sa-l amane mai intai pentru 15 iulie.

Dar tinand cont ca specialistii trebuiau sa se concentreze asupra pregatirilor pentru lansarea capsulei Phoenix, sonda Dawn a fost lasata pentru toamna. Amanarea nu va avea niciun impact asupra obiectivelor stiintifice ale misiunii, care va putea sa mai astepte. Noua intarziere se adauga numeroaselor peripetii pe care le-a cunoscut sonda Dawn pe parcursul procesului de elaborare.

Initial, era prevazut ca ea sa plece in spatiu in iunie 2006.

Misiunea a fost suspendata, o vreme, din cauza economiilor impuse de noua strategie a NASA care are ca obiectiv recucerirea Lunii. Echipa care se ocupa cu acest proiect a insistat sa sustina importanta sa pentru cercetarea stiintifica, in conditiile in care asteroizii devin tot mai amenintatori pentru Terra. si s-a hotarat ca sonda Dawn isi va indeplini pana la urma misiunea.

O alta premiera

Modul de aterizare a robotului reprezinta o alta noutate. Contrar predecesorilor sai, care se asezau "brutal", robotul Phoenix va fi o ocazie pentru NASA sa incerce prima aterizare "lina" pe solul martian. El va utiliza un scut termic pentru a suporta intrarea in atmosfera martiana, apoi o parasuta il va incetini si mici retrorachete il vor aseza lent pe sol, pe cele trei picioare ale sale.

in vederea testelor, un brat robotizat de acelasi tip a reusit sa sape o groapa de 25 de centimetri in mai putin de patru ore, in Valea Mortii din California. Acest loc prezinta caracteristici apropiate de cele ale solului martian, estimeaza savantii. Spre deosebire de experienta realizata in Valea Mortilor, pe Marte, Phoenix Mars Lander va trebui sa faca fata la temperaturi de minus 100 grade Celsius.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.