Secretarul britanic de stat insarcinat cu securitatea, Alan West, a declarat luni ca 30 de celule teroriste pregatesc atentate in Marea Britanie, precizand ca 4.000 de persoane sunt sub supravegherea politiei, relateaza AFP.

"Serviciile de securitate si politia supravegheaza, in prezent, peste 200 de grupari sau retele care ne ameninta securitatea, intr-o masura mai mare sau mai mica", a afirmat el intr-un interviu acordat postului de radio BBC.

"Treizeci dintre ele sunt supravegheate indeaproape, pentru ca sunt in stadiul in care aduna materiale si fac lucruri care le-ar putea ajuta, in scurt timp, sa treaca la actiune, daca se decid", a adaugat West.
"Acest lucru inseamna ca aproximativ 2.000 de persoane sunt supravegheate, de mai indeaproape sau mai putin indeaproape si probabil si alte 2.000 de persoane care au legaturi cu ei", a explicat oficialul.
La sfarsitul lunii iunie, Marea Britanie a fost vizata de o serie de atentate esuate.

Fostul sef al serviciului militar britanic de infomatii considera ca serviciile de securitate au inregistrat progrese importante in ceea ce priveste colectarea de informatii in legatura cu comploturile teroriste. Numeroase informatii obtinute de pe calculatoare necesita perioade lungi de analiza a datelor.
In aceste conditii, West sustine prelungirea perioadei maxime de arest preventiv pentru suspectii de terorism, fixata, in prezent, la 28 de zile. Acest subiect de polemica a fost readus in discutie dupa atentatele esuate de la Londra si Glasgow, de la sfarsitul lunii iunie, informeaza NewsIn.

"Cred, tinand cont de complexitatea acestor lucruri, ca vor exista ocazii cand vom avea nevoie de mai mult de 28 de zile pentru a ajunge la un consens, pentru ca, din punctul meu de vedere, este important pentru tara", a explicat el.

Oficialul s-a declarat interesat de propunerea unui parlamentar de a examina legislatia antiterorism, pentru a le permite judecatorilor experimentati sa fixeze durata arestului preventiv in functie de caz, dar a anuntat ca vrea sa participe la consultari mai ample, inainte de a se pronunta in legatura cu aceste chestiuni.

Dupa atentatele din iulie 2005, care au provocat moartea a 56 de persoane la Londra, Tony Blair a propus extinderea acestei perioade la 90 de zile, dar Parlamentul a refuzat, acceptand un compromis de 28 de zile. Saptamana trecuta, noul premier Gordon Brown a declarat ca incearca sa ajunga la un consens politic in legatura cu mijloacele luptei antiterorism.

Duminica, o asociatie de politisti s-a declarat in favoarea unei prelungiri a arestului preventiv, argumentand prin caracterul mondial al anchetelor teroriste si necesitatea de a actiona rapid pentru a impiedica eventuale atentate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.