Zeci de natiuni sunt conduse de lideri care isi exercita autoritatea arbitrara asupra cetatenilor si care nu pot fi indepartati de la putere prin mijloace legale

Peste 70 de tari sunt conduse de guverne represive, intre care dictaturi individuale sau regimuri colective - familii regale, junte militare sau partide totalitare, sustine revista americana "Parade", care realizeaza anual Topul Dictatorilor. Unii dintre liderii totalitari, cum ar fi Hu Jintao sau regele Abdullah II, sunt tratati bland pe plan international, ei fiind parteneri comerciali ai marilor puteri. Altii, cum ar fi Pervez Musharraf, sunt parteneri in razboiul antitero.

Autorul topului, jurnalistul si istoricul american David Wallecinski, isi realizeaza clasificarea pe baza rapoartelor de cercetare ale organizatiilor pentru drepturile omului, care monitorizeaza abuzurile de putere, si a datelor Departamentului de Stat al SUA. "Puncte in plus" primesc acei dictatori care tortureaza detinutii, isi executa opozantii politici, isi infometeaza poporul, astfel incat acesta este afectat de malnutritie si cei care intervin violent in politica altor tari. Intre organizatiile ale caror cercetari au fost folosite sunt "Freedom House", "Amnesty International", "Human Rights Watch" si "Journalists Sans Frontieres". Autorul spera ca lista va stimula reflectia si va furniza o perspectiva atat asupra evenimentelor pe plan mondial, cat si asupra libertatilor de care lumea democratica se bucura.
Ideea alcatuirii topului a aparut in 2003, dupa ce presedintele G.W.Bush a declarat ca Irakul, la vremea aceea, Iranul si Coreea de Nord sunt cele trei natiuni care sponsorizeaza terorismul, numindu-le "Axa Diavolului". Revista "Parade", distribuita ca supliment de duminica impreuna cu sute de cotidiene americane, si-a propus atunci sa afle care sunt cele mai rele regimuri politice din lume, iar Wallecinsky a inceput cercetarile.

In topul din 2003, Saddam Hussein aparea pe locul al treilea, fiind surclasat de Kim Jong-Il si Printul Abdullah.

Mubarak si Putin, proaspat sositi pe lista tiranilor

Printre noii sositi in top in 2007 sunt Hosni Mubarak (Egipt) si Vladimir Putin (Rusia), care, luna trecuta, pescuia impreuna cu presedintele american George W.Bush. Mubarak tine false alegeri o data la sase ani, iar accesul observatorilor internationali nu este permis. Marturiile privind torturarea detinutilor sunt frecvente.

Rusia lui Putin se face vinovata, potrivit Departamentului de stat al SUA, de 17 categorii de incalcare a drepturilor omului. Conditiile din inchisorile ruse sunt descrise ca un pericol pentru viata detinutilor, iar statisticile arata ca, anual, peste 2.000 de detinuti mor inainte de a fi judecati.

Contestarea lui Putin, ilegala

Desi a declarat ca nu va participa la alegerile din 2008, Putin a centralizat puterea executiva prin eliminarea alegerii guvernatorilor regionali pe care ii numeste el insusi, a intarit serviciul secret federal de securitate si a numit in functii importante din guvern oameni care, ca si el, au fost angajati ai KGB, sau ai agentiilor succesoare acestuia. In plus, o lege adoptata recent interzice crearea unei "imagini negative" oponentilor politici, ceea ce inseamna ca insasi contestarea politicilor lui Putin va deveni ilegala. Sosirea in top a celor doi este justificata de iesirea de pe lista a altora. Un alt dictator european intrat in top este Aleksandr Lukashenko, la putere toata perioada de dupa desprinderea Belarusului din URSS, prin zdrobirea adversarilor politici. El are puterea de a numi parlamentarii. In 1996, a castigat 82% din voturi, dupa ce a restrans atat de tare campania oponentului sau, Aleksandr Milinkevich, incat acesta s-a limitat la a inmana fluturasi. Din noiembrie 2006, Milinkevich a fost arestat de sase ori.
Fata de anul trecut, doi dictatori au fost eliminati din Top 20: Saparmurat Niyazov (Turkmenistan) - numarul 8 in 2006, care a murit in decembrie si Fidel Castro (Cuba) - numarul 15 in 2006, care a cedat puterea fratelui sau, Raul. Cei care au urcat in top fata de anul trecut sunt Aiatolahul Kamenei (Iran), Hu Jintao (China), regele Abdullah (Arabia Saudita) si Bashar al-Assad (Siria). Autorul atrage insa atentia ca ascensiunea acestora se datoreaza faptului ca ei au devenit mai rai si nu faptului ca cei pe care i-au depasit si-ar fi imbunatatit comportamentul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.