Pentru prima sa vizita extraeuropeana dupa alegerea ca sef al statului francez, Nicolas Sarkozy s-a dus marti in Algeria si in Tunisia pentru a discuta cu omologii sai, Abdelaziz Bouteflika si Zine El Abidine Ben Ali despre proiectul crearii unei Uniuni Mediteraneene.

In cursul primei etape a turneului sau, la Alger, el a refuzat din nou sa ceara scuze pentru excesele administratiei franceze in timpul colonizarii Algeriei. Din cauza acestui subiect, semnarea Tratatului de prietenie intre cele doua tari - care urma sa fie facuta in 2005 - a fost amanata sine die.

Amintind ca nu face parte din generatia razboiului din Algeria, Nicolas Sarkozy a lansat marti: „Vin aici nu pentru a rani si nici pentru a ma scuza. Algerienii au suferit mult, respect aceasta suferinta. Dar a existat, de asemenea, multa suferinta si de partea cealalta, care trebuie respectata. Aceasta este istoria, acesta este trecutul, acum sa construim viitorul!”, a spus el, estimand ca prietenia se hraneste „mai mult cu proiecte de actiuni decat cu tratate, discursuri sau cuvinte”.

Printre proiecte, Nicolas Sarkozy a anuntat ca va face o vizita de stat de „mare importanta”, in noiembrie, in Algeria. Va profita de aceasta pentru a discuta cu Abdelaziz Bouteflika despre alt proiect, cel al unei Uniuni Mediteraneene. Acesta nu trebuie sa fie „o idee franceza, ci o idee a barbatilor si femeilor din zona Mediteranei”, a afirmat el. O intalnire a sefilor de stat si de guvern va trebui, de altfel, sa aiba loc in primul semestru 2008 pentru a materializa proiectul. Dialogul intre cei doi presedinti a avut loc la resedinta de stat din Zeralda (localitate situata la 30 km vest de Alger).

Nicolas Sarkozy s-a deplasat apoi in Tunisia. Primit la palatul din Cartagina (15 km nord de Tunis) de omologul sau Zine El Abidine Ben Ali, el a abordat din nou tema Uniunii Medieraneene.

„Presedintele Ben Ali a reiterat sprijinul acordat de Tunisia acestui proiect, subliniind grija sa ca el sa fie obiectul unor discutii concertate a tuturor partilor, astfel incat obiectivele sale sa fie complementare unei dezvoltari solidare si durabile si consolidarii factorilor de cooperare, securitate, stabilitate si pace in regiune”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei tunisiene. Presedintele Ben Ali a reafirmat - cu aceasta ocazie - atasamentul Tunisiei fata de entitatea maghrebiana, astfel incat “alegerea strategica sa raspunda aspiratiilor popoarelor din Maghreb”. Sefii statelor francez si tunisian au evocat, de asemenea, cooperarea in dosarul emigratiei si situatia din Orientul Mijlociu. O intalnire cu presa a purtatorului de cuvant al lui Nicolas Sarkozy, David Martinon, care era prevazuta sa aiba loc in cursul serii, a fost anulata, afirma surse diplomatice franceze, fara a putea motiva decizia. Ultima etapa a turneului presedintelui francez o constituie Marocul, alta fosta colonie care si-a obtinut independenta fata de Franta in urma unui razboi.

Uniunea Mediteraneeana reprezinta un punct cheie al politicii externe al noului presedinte francez, care este ostil aderarii Turciei la UE si care vede in aceasta forma de colaborare euro-mediteraneana o aternativa pentru cooperarea Europei cu tarile musulmane.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.