Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova la plata unor despagubiri de 520 de mii de euro, drept compensatie pentru o companie care sustine ca a suferit pierderi considerabile deoarece autoritatile au modificat in mod incorect regimul magazinelor duty-free.

Compania Bimer S.A. a depus plangere la CEDO dupa ce toate demersurile sale din justitia locala au esuat.Reclamantul a obtinut in anul 1998 licente pentru deschiderea a doua magazine duty free in incinta Biroului Vamal Leuseni.Aceste licente au fost eliberate pe o perioada nedeterminata. Pentru deschiderea magazinelor, Bimer a procurat echipamentul necesar si a construit un imobil.

Insa, in anul 2002, Parlamentul de la Chisinau a modificat Codul Vamal, interzicand amplasarea localurilor duty-free pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, cu exceptia aeroporturilor internationale si la bordul aeronavelor.

Ca urmare, Departamentul Vamal a inchis magazinele duty-free ale reclamantului. Reclamantul a contestat in instanta decizia, argumentand ca modificarile introduse in Codul Vamal nu pot avea efect retroactiv si ca aplicarea acestor prevederi contravine Legii cu privire la investitiile straine, care impiedica, pe o perioada de 10 ani, aplicarea legilor care inrautatesc situatia investitorilor.

Curtea Suprema a respins reclamatia, drept neintemeiata, in septembrie 2002, iar Bimer S.A. s-a adresat ulterior CEDO, care a decis acum ca drepturile companiei respective au fost incalcate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.