A ales sa-si extinda ramificatiile mai intai in Liban si Fasia Gaza. A cucerit apoi aproape intreaga Europa.

Al-Qaida a luat nastere in Irak si a continuat sa-si intensifice eforturile pentru a patrunde in Liban si Fasia Gaza, conchid mai multi specialisti citati de catre cotidianul francez „Le Figaro”.

„Una dintre prioritatile Al-Qaidei a fost sa-si extinda fortele in tarile vecine precum ar fi Israelul sau in cele care se aflau sub regimul anarhist si erau percepute ca fiind cele mai bune aliate”, considera Marwan Shehade, un responsabil salafist iordanian care face in prezent cercetari asupra unei teze privind organizatia terorista. In luna iulie a lui 2006, in timpul razboiului dintre statul evreu si Hezzbolah, conducatorul secund in ierarhia gruparii, Ayman al-Zawahiri a indemnat musulmanii sa trasnfere Jihadul la frontierele Palestinei. Astfel, ideologia egipteana parea sa fie luata in seama. Dupa acest moment, Libanul devine „tara Jihadului” : „Are aceleasi structuri etnice ca si Irakul, aceleasi tare privind securitatea. In plus, aparitia Al-Qaidei va permite puterilor mari precum Franta sau Statele Unite sa se implice in teritoriu.”, mai crede Shehade.

Dupa invazia americana in Irak din anul 2003, deplasarile mujahedinilor intre batrana Mesopotamie si Liban sau Iordania, prin intermediul Siriei, s-au intensificat creand astfel diverse „sucursale” precum „Al-Qaida Levantului” care a luat parte din gruparea numita „ al-Qaida al-Bilad al-Cham”. De asemenea, s-au mai format legaturi si in Maghreb sau in Peninsula Arabica. Dupa aceasta data, a avut loc fenomenul in care diferiti refugiati irakieni au profitat de ridicarea pasapoartelor de la Bagdad, ajungand la Damasc si Amman.

De indata ce „irakizarea” Al-Qaidei de pretutindeni a fost infaptuita, a urmat o perioada in care eforturile gruparii s-au concentrat pe trimiterea celor mai iscusiti soldati pe fronturile de lupta, in speranta retragerii fortelor americane.

Siria a servit ca ajutor din umbra

Pe campul palestinian d'Aïn Heloue pana in sudul Beyrouthului, gruparile sunite extremiste Osbat al-Ansar et Jound al-Cham alimenteaza noile resurse ale Al-Qaidei din Liban. Este vorba indeosebi de implementarea Fatah al-Islam-ului in nordul Nahr al-Bared-ului, in toamna lui 2006, moment in care este atestata propagarea metastazei teroriste.

Astfel, la inceputul anului curent, batranul dizident palestinian pro-sirian, Shaker al-Absi si-a trimis mai multi oameni la nord de Iordania, in zona Irbid-ului, pentru a recruta mai multi luptatori. Inainte de aceasta, o celula logistica a fost implementata in mod clandestin pentru sauditii care faceau parte din Jihad inainte de a fi desconspirata de catre serviciile secrete iordaniene. Acestia din urma au considerat ca obiectivul a depasit cadrul „Razboiului Sfant” antiamerican al Irakului.

Un inalt responsabil cu securitatea din Iordania a declarat pentru „Le Figaro” ca „Shaker al-Absi a cautat sa recruteze cetateni europeni pentru a-i instrui inainte de a pleca in operatiunile planuite pentru Europa.

Arestarea de anul trecut a unui francez care a fost la Tripoli (in nordul Libanului) pentru a urma niste cursuri de manuire a armelor si a explozivilor, organizate de catre activisti sauditi confirma convingerile inaltului oficial din Iordania.

Totodata, din toamna anului 2005 pana in vara anului 2006, mai multi libanezi au fost arestati in Germania in timp ce incercau sa plaseze o bomba pe o cale ferata. Ce s-a intamplat cu ceilalti membri ai celulei de la Tripoli, se intreaba publicatia „Le Figaro” in editia de astazi.

„Au fost trimisi fie catre Maghreb sau Irak, fie li s-a spus sa mearga in Europa si sa actioneze cand pot” , a declarat pentru „Le Figaro” un expert antiterorist francez.

In toata aceasta strategie a exportului de terorism, Iordania a jucat un rol fundamental pentru adeptii Jihadului din intreaga lume iar Siria a fost ajutorul din umbra.

Anul trecut, un atentat impotriva aeroportului din Amman a fost dejucat iar Mohammed al-Darsi a fost arestat imediat ce a intrat pe teritoriul iordanian. Acesta parasise Libia cu cateva ore in urma, pentru a ajunge la Damasc unde un recrut, adept al Jihadului ar fi urmat sa-l convinga sa ia calea Irakului, indrumandu-l apoi catre Iordania unde avea sa realizeze o operatiune de tip kamikaze in aeroportul din Amman. Pentru iordanienii care au semnalat in van sirienii de sosirea lui Darsi la Damasc, li s-a parut ciudata primirea adeptului Jihadului pe teritoriul lor.

In ceea ce priveste retragerea Al-Qaidei in Palestina, aceasta se poate explica prin existenta a mai multor egipteni in anturajul lui al-Zawahiri sau printr-o reintoarcere a crearii unei regiuni specifice actiunii teroriste, directionate catre Palestina, precum a preconizat unul dintre ideologii care au pus bazele Al-Qaidei, Abdallah Azzam.

Sustinere din partea greilor din Hamas

In Fasia Gaza, Armata Islamului constituie bresa cea mai vizibila printre militantii islamisti palestinieni. „Armata Islamului recruteaza membrii din bransa militara a Hamasului ostili la participarea miscarii puterii.” Sublinieaza jurnalista iordaniana Hussein al-Sheikh, cunoscatoare a miscarii Jihadului. Armata Islamului, care a ajutat la eliberarea jurnalistului Alan Johnston, a pariat pe agravarea tensiunilor dintre moderatii si radicalii directiei Hamas, precum Mahmoud Zahar care va fi sensibil la semnalele salafiste. Toate acestea au fost posibile in contextul luptelor intestine care pun fata in fata Al-Qaida cu Hamasul.

Totodata, Zawahiri a apelat la musulmani in ultimul sau comunicat din luna iunie , cerandu-le sa sustina Hamasul prin arme, cu bani si lupte impotriva intereselor americane si israeliene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.