In Turcia continua sa se practice tortura in pofida politicii declarate a guvernului de toleranta zero fata de astfel de practici, se afirma intr-un raport al Amnesty International.

Noul raport recunoaste insa imbunatatirile din ultimii ani in sistemul judiciar al Turciei.

Raportul Amnesty International dat publicitatii joi noteaza o scadere semnificativa in tortura practicata asupra celor aflati in custodia politiei.

Dar in raport se spune totodata ca o anumita "traditie a impunitatii" face ca vinovatii de astfel de practici sa nu fie trasi la raspundere, iar tribunalele sa respinga dovezile medicale ale torturilor.

Politica de toleranta zero asumata de guvern nu poate da rezultate semnficative "pana cand nu se iau masuri reale de a-i pedepsi pe aceia care incalca interdictiile privind tortura si alte maltratari", se spune in raport.

Potrivit Amnesty international, unii detinuti din Turcia afirma ca au fost batuti, amenintati cu moartea, lipsiti de hrana si apa, sau de somn in cursul detentiei.

In raport se spune ca unele din aceste practici s-au petrecut in locuri de detentie neoficiale.

Deocamdata, nu exista o reactie oficiala din partea guvernului turc.

Turcia a introdus o serie de schimbari radicale cu cativa ani in urma in codul penal al tarii, cu intentia de a-si apropia legislatia de aceea a statelor din Uniunea Europeana.

Tortura a fost oficial interzisa si au fost extinse libertatile individuale.

Chestiunea drepturilor omului face parte din principalele conditii puse Turciei pentru aderarea la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.