Presedintele american George W. Bush si omologul sau rus Vladimir Putin s-au intalnit luni, intr-o atmosfera informala, in statiunea Kennebunkport.

Discutiile intre cei doi lideri au fost in mare parte axate pe proiectul de instalare a unor elemente ale scutului american antiracheta in Polonia si Cehia, doua tari care in urma cu mai putin de douazeci de ani se aflau sub influenta Moscovei, care vede intr-un astfel de sistem o amenintare la adresa securitatii sale. Vladimir Putin, care a provocat deja surpriza la data de 8 iunie, propunand in schimb folosirea in comun de catre Rusia si SUA a unei statii radar in Azerbaidjan, a fost de asemenea cap de afis luni, avansand o serie de propuneri. Astfel, seful statului rus a avansat ideea crearii unui sistem de aparare antiracheta largit pentru Europa in asociere cu NATO, crearea unui centru de schimb de informatii la Moscova si un altul la Bruxelles, la sediul NATO. Liderul de la Kremlin s-a declarat totodata gata sa integreze toate instalatiile de alerta imediata antiracheta in sudul Rusiei.

'In acest context, nu ar mai fi necesara instalarea unor noi sisteme' in Polonia si in Cehia, a conchis Vladimir Putin, imediat contrazis de presedintele american in aceasta chestiune esentiala pentru Rusia. Salutand 'o viziune' care in opinia sa pare 'foarte sincera si inovatoare', presedintele Bush a estimat ca Cehia si Polonia trebuie sa faca parte integranta din acest sistem. 'Reuniunea de la Kennebunkport pare sa fi reusit sa ofere un ton de camaraderie in relatiile dintre cei doi lideri', a comentat Charles Kupchan, profesor de relatii internationale la Universitatea Georgetown din Washington. 'Se pare insa ca nu au existat progrese substantiale catre acorduri concrete in niciunul dintre marile domenii de divergenta', a estimat el. Intr-un moment in care SUA actioneaza in vederea de noi sanctiuni, mult mai riguroase, in Consiliul de Securitate pentru a raspunde provocarii nucleare iraniene, presedintele Bush a explicat ca Washingtonul si Moscova au fost 'gata sa recunoasca faptul ca trebuie sa actioneze impreuna pentru a adresa un mesaj comun Iranului'.

Rusia are insa interese importante in aceasta tara si ar putea sa se opuna unor astfel de sanctiuni. Vladimir Putin a dezvaluit astfel recentele semnale de cooperare din partea Iranului cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica. Cei doi presedinti nu au inregistrat progrese nici in legatura cu chestiunea statutului Kosovo. Presedintele Bush apara independenta acestei provincii sarbe cu populatie majoritar albaneza, in timp ce Rusia, aliatul traditional al Serbiei, se opune acestui plan. Printre rezultatele concrete ale discutiilor, se afla un acord asupra discutiilor prealabile expirarii Tratatului de reducere a armelor strategice si o declaratie asupra energiei nucleare civile. Parand ca vrea sa semene indoiala asupra bunei intelegeri si a increderii pe care au afisat-o cei doi, presedintele Putin a declarat: 'Cartile sunt impartite. Trebuie acum jucate si sper ca vom juca acelasi joc'.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.