Eveniment istoric in Irak. Adunarea Nationala (organul legislativ interimar) s-a reunit ieri la Bagdad,pentru prima data, dupa alegerile din luna ianuarie. Sesiunea inaugurala a fost mai mult onorifica, intrucat, cei 275 de membri ai Parlamentului, nu au cazut de acord asupra componentei guvernului de coalitie. In mod normal, structura Executivului trebuia stabilita, inainte ca Adunarea Generala sa isi inceapa lucrarile. Dupa sase saptamani de negocieri, insa, principalele formatiuni politice parlamentare nu au reusit sa ajunga la o intelegere privind structura cabinetului de ministri.

In aceste conditii, membrii Legislativului au acceptat sa deschida lucrarile cu o sesiune onorifica, pentru a linisti populatia. Liderii parlamentari au anuntat ca vor ajunge la un consens privind guvernul, pana la sfarsitul lunii. Analistii spun ca aliantele la guvernare sunt un lucru nou si greu de aplicat in Irak, dupa atatea decenii de dictatura. Potrivit BBC, politicienii de la Bagdad "au fost de acord cu aceasta sesiune onorifica a Parlamentului, pentru a da macar o vaga impresie de normalitate situatiei din tara".

Explozii in timpul sesiunii

Reuniunea parlamentara a avut loc intr-un centru de conferinte situat in "zona verde", un cartier din centrul Bagdadului, puternic fortificat de trupele americane.

In plus, autoritatile locale au luat masuri draconice de securitate cu aceasta ocazie. Totusi, sesiunea Adunarii Generale nu a fost lipsita de incidente. Nu mai putin de 6 explozii puternice au fost auzite ieri, in apropierea cladirii care gazduia evenimentul. Din fericire, deflagratiile nu au facut victime si nici nu au condus la evacuarea Centrului de Conferinte. Cei 275 de membri ai Adunarii Nationale au fost desemnati in urma scrutinului din 30 ianuarie. Este primul parlament irakian ales in mod liber, dupa 50 de ani de dictatura.

Totusi, nici una dintre formatiunile politice participante nu a obtinut numarul de voturi necesar, pentru a putea desemna un premier si a forma un nou guvern. Astfel, singura solutie este o alianta intre primele doua calasate: Partidul musulmanilor siiti - (Alianta pentru un Irak Unit) si Formatiunea minoritatii kurde. Cele doua partide au intampinat insa multe gtreutati in timpul negocierilor, cauzate, in principal, de cateva probleme delicate.Primele divergente au aparut pe tema luptatorilor kurzi din nordul Irakului. Siiti le-au oferit acestora ocazia de a se inrola in armata sau in politia nationala, insa kurzii nu au acceptat propunerea.

Astfel ca problema a ramas, deocamdata, nesolutionata. Un alt subiect incendiar il reprezinta folosirea islamului, drept baza pentru constitutia tarii. Alianta siita, condusa de o inalta fata bisericeasca, vrea ca legea fundamentala irakiana sa fie inspirata din preceptele Coranului. Ideea este vehement respinsa de kurzi, care spun ca o astfel de constitutie ar incalca grav drepturile si libertatile individului.

Bataie pentru petrol

Principalul mar al discordiei il reprezinta insa statutul localitatii Kirkuk, o asezare situata in nord-estul Irakului, in zona aflata sub dominatie kurda. Regiunea este foarte bogata in zacaminte petroliere, motiv care a si starnit neintelegerile celor doua formatiuni politice. Atat kurzii, cat si siitii vor sa stapaneasca zona, pentru a putea exploata rezervele de titei existente.

Italienii se retrag

Unul dintre principalii aliati ai Washingtonului in Irak, Italia, a anuntat marti, ca isi va retrage militarii din Golf, incepand cu luna septembrie. Decizia a fost luata la inceputul saptamanii, de Parlamentul de la Roma. "Incepand cu luna septembrie, vom incepe reducerea progresiva a numarului militarilor nostri din Irak deoarece opinia publica italiana a cerut acest lucru", a anuntat Berlusconi, la postul de televiziune RAI. Atributiile contingentului italian vor fi preluate, cel mai probabil, de militarii britanici. Italia are in prezent 3.200 de soldati in Irak, reprezentand a treia forta militara din Coalitia condusa de Statele Unite.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.