Desi este unul dintre marii producatori mondiali de petrol, Iranul nu are capacitate de rafinare si este dependent de importuri.

Soferii infuriati au atacat statiile de benzina din Teheran, la scurt timp dupa ce televiziunea publica a anuntat introducerea restrictiilor, cu doar doua ore inainte ca masura sa intre in vigoare.

Soferii iranieni vor avea dreptul sa cumpere doar o suta de litri de carburant pe luna, ceea ce e foarte putin, in conditiile in care la Teheran se inregistreaza blocaje de trafic de mari proportii, iar transportul in comun nu e bine dezvoltat. Ratiile vor fi mentinute timp de 4 luni, cu posibilitatea extinderii pana la o jumatate de an.

Doua statii de benzina au fost incendiate deja de multimile furioase, iar la cozile de la benzinarii s-au facut auzite proteste la adresa presedintelui Ahmadinejad.

Acesta a fost criticat in repetate randuri in trecut pentru modul in care gestioneaza economia, considerat de multi drept "total neprofesionist".

Presedintele a venit la putere acum doi ani, promitand ca ca va imparti in mod echitabil resursele considerabile de petrol ale statului iranian si ca va combate activ coruptia.

Multi spun insa ca acestea au fost vorbe fara acoperire.

soferii infuriati au luat cu asalt statiile de benzina din Teheran
soferii infuriati au luat cu asalt statiile de benzina din Teheran

Economisti si parlamentari iranieni afirma ca guvernul nu a facut decat sa sporeasca inflatia, fara sa reduca somajul, ceea ce dovedeste o neintelegere a mecanismelor economice.

Statul a cheltuit miliarde de dolari pe an pentru a subventiona importuri costisitoare de carburanti, pe care le-a vandut apoi populatiei la preturi foarte scazute. Desi e unul dintre marii exportatori mondiali de titei, Iranul nu are capacitati suficiente de rafinare. in plus, mult petrol se scurge in afara tarii prin contrabanda. Analistul Karim Sadjapour, de la Institutul Carnegie Endownment, a fost intrebat daca rationalizarea pune in pericol stabilitatea guvernului de la Teheran.

"Nu se pune problema unei instabilitati guvernamentale, dar cred ca sporeste gradul de nemultumire fata de guvern si mai ales fata de presedintele Ahmadinejad."

Analistii sustin ca, reducandu-si depedenta de importurile de petrol, Iranul transmite un mesaj comunitatii internationale, subliniind ca e gata de noi sanctiuni ce ar putea fi impuse de ONU din cauza crizei nucleare iraniene.

Dar daca iranienii de rand il sprijina pe presedinte in ceea ce priveste programul nuclear, ei sunt din ce in ce mai nelinistiti de politicile economice care duc la sporirea inflatiei. Deja companiile straine au mari ezitari sa investeasca in Iran, bancile straine nu mai ofera credite iar imaginile cu cozile de la benzinarii nu fac de cat sa accentueze impresia de fragilitate a economiei iraniene.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.