Raportul lui Dick Marty care denunta complezenta tarilor ce au favorizat actiunile ilegale ale CIA in Europa a fost adoptat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei cu 122 de voturi pentru, 30 impotriva si sapte abtineri, potrivit Newsin.

Potrivit AFP, textul a fost adoptat cu 124 voturi pentru, 37 impotriva si opt abtineri. Amendamentele prezentate de delegatiile Poloniei si Romaniei au fost respinse.

Guvernele europene au construit un "zid al tacerii" in raspuns la acuzatiile ca ar fi fost complici in programul CIA al centrelor de detentie secrete, a declarat Dick Marty, miercuri, potrivit Reuters.
"Secretul de stat este inacceptabil atunci cand exista incalcari ale drepturilor omului", a declarat raportorul Dick Marty in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

"Ne-am lovit de un zid al tacerii din partea guvernelor europene", a subliniat el in dezbaterea pe tema raportului prezentat la 8 iunie la Paris, in care acuza Romania si Polonia ca au gazduit inchisori secrete CIA pe teritoriile lor. Ambele state au negat categoric acuzatia, iar parlamentarii lor au atacat raportul Marty in dezbatere.

"Este o teorie a conspiratiei asezonata cu generosul ajutor al sentimentelor antiamericane", a declarat senatorul polonez Urszula Gacek, calificand raportul drept "o fictiune".

Vasile Ungureanu, din PSD, a spus ca raportul Marty este ca "un scenariu de film" si a cerut respingerea sa.

Marty a spus in raport ca are dovezi ce sustin acuzatiile la adresa Romaniei si Poloniei, de la surse din servicii de informatii americane si europene. Insa deputatii romani si polonezi au spus ca acestea sunt vorbe goale, pentru ca nici un oficial nu a fost numit in raport. Marty a aparat folosirea unor surse sub acoperirea anonimatului, spunand ca ele trebuie protejate, pentru ca ar putea fi judecate pentru inalta tradare in tarile lor de origine, daca identitatea le-ar fi dezvaluita.

Cele doua tari au "gazduit cu buna-stiinta, intre 2003 si 2005, centre secrete de detentie gestionate de CIA", potrivit raportului. Varsovia si Bucuresti au dezmintit acuzatia.

Raportul acuza si alte state europene, printre care Germania si Italia, ca au ingreunat procesul de aflare a adevarului invocand notiunea de "secret de stat".

Textul de rezolutie prezentat APCE "deplange" faptul ca aceste concepte ale secretului de stat sau securitatii nationale sunt invocate de guverne "pentru a fi ridicate obstacole in calea procedurilor judiciare sau parlamentare ce vizeaza stabilirea responsabilitatii lor si agentilor lor".

Potrivit lui Marty, care se bazeaza pe informatii furnizate de presa, de serviciile de informatii americane si ale altor state vizate, "problema este doctrina 'secretului de stat'". "Problema executivului care se sustrage controlului parlamentar si juridic sub pretextul securitatii nationale si secretului de stat trebuie revizuita", potrivit proiectului de rezolutie. Statele Unite si partenerii lor europeni au eludat astfel orice responsabilitate in rapirea lui Khaled el-Masri, cetatean german rapit si tinut in detentie din greseala timp de catzeva luni, la Kabul. El cere 75.000 de dolari compensatii de la Statele Unite.

Rezolutia insista asupra"reabilitarii si oferirii de compensatii victimelor", reamintind ca "detentia secreta incalca angajamentele asumate de Statele Unite si tarile" din Consiliul Europei. Rezolutia invita statele din Consiliul Europei sa "isi asume angajamentul fara rezerve de a nu mai avea niciun rol in autorizarea transferarii prin teritoriul lor a unor persoane inchise la Guantanamo, nici in detentia acestor persoane, indiferent de durata", potrivit AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.