Ministerul de justitie american a inceput o investigatie asupra companiei britanice fabricante de armament BAE Systems, legata de o presupusa incalcare a legislatiei anticoruptie.

Compania spune ca in discutie intra si o afacere cu Arabia Saudita.

BAE Systems este o companie cunoscuta in Romania din afacerea achizitionarii fregatelor britanice, pe care aceasta s-a angajat sa le modernizeze.

Compania britanica se confrunta cu acuzatia ca ar fi platit mari sume de bani unui print saudit pe marginea unei afaceri cu armament in valoare de mai multe miliarde de dolari in anul 1985.

Mai precis contractul numit al-Yamamah de aprovizionare a Arabiei Saudite cu aparate de zbor militare.

Atat compania BAE cat si printul saudit au negat savarsirea vreunei ilegalitati in acest caz.

Sir Raymond Lygo, care a condus compania BAE intre 1980 si 1990 spune ca aceasta a fost deja investigata in Marea Britanie legat de respectiva tranzactie si ca n-ar mai trebui sa se confrunte si cu o alta ancheta pentru aceleasi acuzatii.

"Ei au negat acuzatiile. Au spus ca sunt gata sa coopereze in aceasta ancheta si chiar au cooperat cu investigatorii britanici", declarat Sir Raymond Lygo.

"Si incidental, asa dupa cum am inteles, investigatia de aici nu a dus nicaieri. Iar acesta este si motivul pentru care a fost stopata."

"Si daca vorbim despre contractul original al Yamamah, atunci desigur americanii oricum n-au nimic de-a face cu asta", a spus Sir Lygo.

Un editor BBC specializat in probleme de afaceri spune ca investigatia din Statele Unite va fi o problema pentru guvernul britanic care a stopat anul trecut ancheta asupra tranzactiei pe care o facea biroul de investigare a fraudelor importante.

Motivul a fost ca aceasta ar fi fost impotriva interesului national.

Biroul pentru fraude importante din Marea Britanie a investigat de asemenea si o afacere dintre statul roman si BAE systems.

Statul roman a platit 116 milioane de lire sterline pentru cumpararea celor doua fregate, iar cei mai multi bani au fost folositi pentru imbunatatirea lor facuta de compania amintita.

Era vorba de sase milioane de lire despre disparute in cadrul acestor tranzactii.

Si in Romania Departamentul National Anticoruptie a investigat posibile fapte de coruptie in legatura cu cumpararea celor doua nave.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.