Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a inceput ieri o vizita in Rusia, la Sankt Petersburg pentru a participa la reuniunea Consiliului Rusia-NATO. Vizita inaltului reprezentant al Aliantei Nord-Atlantice este prilejuita de implinirea in acest an a 10 ani de la semnarea Actului fondator privind relatiile Rusia-NATO si a cinci ani de la crearea Consiliului Rusia-NATO.

Scheffer si seful Consiliului Federatiei, camera superioara a parlamentului federal rus, Serghei Mironov, au discutat in contradictoriu despre planul SUA de amplasare a unor elemente din scutul lor antiracheta in Europa de est. Moscova afirma ca nu crede in explicatiile Washingtonului potrivit carora planul SUA are ca obiectiv contracararea unui eventual atac din partea Iranului si sustine ca proiectul este indreptat impotriva Rusiei. 'Impotriva cui este indreptat' acest plan, s-a intrebat retoric Serghei Mironov, in cursul discutiilor cu secretarul general al NATO. 'Cand aceste rachete sunt la frontiere (ruse)... este deja o realitate', a adaugat Serghei Mironov.

Jaap de Hoop Scheffer a respins afirmatiile oficialului rus, subliniind ca planul american nu reprezinta niciun pericol pentru Rusia. 'Chiar daca ar fi adevarat ca aceste rachete ar viza direct Rusia - desi nu cred ca este adevarat - dar chiar intr-o asemenea circumstanta, nu ar avea niciun efect asupra Rusiei', a subliniat secretarul general al Aliantei. Cei doi au mai discutat despre Kosovo, Scheffer pronuntandu-se pentru rezolvarea rapida a problemei. El sustine planul emisarului ONU, Martti Ahtisaari, prin care se acorda o cvasi-independenta provinciei. 'Kosovo este un caz deosebit si nu putem sa-l comparam cu alte conflicte regionale. Nu suntem de acord cu sarbii privind viitorul Kosovo, dar suntem de acord ca acest proces trebuie sa fie solutionat in cadrul ONU', a mai afirmat Jaap de Hoop Scheffer. El a facut apel la Rusia sa nu faca uz de dreptul sau de veto in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, tinand sa aminteasca faptul ca 60.000 de militari ai NATO asigura stabilitatea si securitatea in Kosovo. 'Noi incercam sa aducem pacea in Kosovo, pentru ca este o problema serioasa de securitate in inima Europei', a adaugat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

Mironov a replicat: 'Estimarea mea este ca Rusia va uya de dreptul sau de veto in ceea ce priveste independenta provinciei Kosovo'. Aflat duminica la Zagreb, la summit-ul asupra energiei in Europa de sud-est organizat in capitala Croatiei, presedintele rus Vladimir Putin a subliniat ca pozitia Moscovei fata de viitorul statut al provinciei sarbe cu majoritate etnica albaneza Kosovo, care isi cere independenta, se bazeaza pe respectarea dreptului international si pe dorinta de stabilitate. 'Pozitia noastra nu este dictata de consideratii de ordin confesional, etnic sau istoric. Ea este dictata de principiile actuale ale legii internationale si de dorinta de a crea relatii stabile pentru dezvoltarea tuturor tarilor din regiune', a precizat liderul de la Kremlin dupa o intrevedere cu omologul sau sarb, Boris Tadic. Presedintele sarb a declarat, la randul sau, ca 'o eventuala independenta pentru Kosovo ar crea un precedent periculos care ar destabiliza nu numai Serbia, dar intreaga regiune a Balcanilor, precum si alte numeroase regiuni'.

Nici in privinta extinderii NATO catre est Scheffer si Mironov nu s-au pus de acord. Presedintele consiliului Federatiei afirma ca aceasta poate pune in pericol viitoarea colaborare intre Rusia si Alianta Nord-Atlantica. 'Rusia este ingrijorata de extinderea geografica a NATO, care nu are niciun rationament', a afirmat el. 'O mare ingrijorare o provoaca primirea in cadrul organizatiei a tarilor din fosta URSS. Nu ne sunt clare motivele unor astfel de pasi din partea NATO. Suntem ingrijorati de desfasurarea de elemente ale sistemului american antiracheta in Europa', a mai afirmat Serghei Mironov. Dupa vizita la Sankt Petersburg, secretarul general al Aliantei va pleca la Moscova, unde va avea loc o sedinta speciala a Consiliului Rusia-NATO, cu participarea ministrului rus de externe Serghei Lavrov si va avea o serie de intalniri cu oficialitati ruse, inclusiv cu presedintele rus Vladimir Putin, cu care va discuta in special problema amplasarii in Europa a unor elemente din scutul american antiracheta, precum si cea legata de Tratatul Fortelor Conventionale in Europa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.