Doua treimi dintre cetatenii europeni se pronunta in favoarea unei Constitutii Europene, cea mai ridicata cota de popularitate de care se bucura UE de la inceputul anilor '90, desi britanicii, danezii si suedezii raman circumspecti fata de acest proiect, relateaza publicatia electronica EUobserver.

Potrivit ultimului eurobarometru, ale carui rezultate vor fi date publicitatii miercuri, populatia statelor comunitare este cuprinsa de un sentiment de optimism.Circa 59 la suta dintre respondenti au declarat ca apartenenta la blocul comunitar reprezinta un avantaj pentru tarile lor, cel mai mare procent inregistrat din 1991, in timp ce sprijinul general pentru UE este de 57 la suta, cel mai ridicat din 1994.

Olandezii, irlandezii si luxemburghezii sunt cei mai fideli sustinatori ai UE, cu 77, 76 si, respectiv, 74 de procente. Cea mai mare scadere a increderii publice in blocul comunitar se inregistreaza in Cehia, de la 51 de procente in 2006 la 46 de procente in prezent, si in Letonia, de la 43 la 37 la suta.In trei tari, Ungaria, Cipru si Marea Britanie, 52, 46 si respectiv 44 la suta din cetateni considera ca aderarea tarii lor la spatiul comunitar nu le-a adus niciun beneficiu.Sondajul dezvaluie, de asemenea, ca 66 la suta din cetatenii europeni se pronunta in favoarea proiectului constitutional.

In comparatie cu toamna anului trecut, sprijinul manifestat in favoarea Tratatului a crescut in state precum Spania, Estonia, Germania, Ungaria si Polonia, dar a scazut considerabil in Grecia si, intr-un procent mai mic, in Finlanda si in Cipru.Cea mai mare rata de sustinere a Tratatului se inregistreaza in Belgia, 82 la suta, iar cea mai mica in Marea Britanie, si anume 43 de procente.
Circa 49 la suta dintre persoanele chestionate sustin extinderea UE, in crestere cu trei procente, in timp ce opozantii acestui demers reprezinta 39 la suta din populatia europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.