Pe fondul zvonurilor privind intentiile sale de a-si incerca fortele in cursa prezidentiala in afara cadrului bipartid din SUA, primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, s-a retras din Partidul Republican, in favoarea statutului de independent.
In acelasi timp, anturajul lui a anuntat ca, daca se decide sa candideze la scrutinul din 2008, miliardarul si patronul agentiei de informatii financiare ce-i poarta numele este dispus sa cheltuiasca 500 milioane de dolari. in gestionarea treburilor municipale, el s-a manifestat ca un conservator in domeniul fiscal si economic, si liberal in chestiuni de factura sociala, precum controlul asupra armelor de foc, casatoriile homosexuale sau mediul inconjurator. in pofida dezmintirilor, Bloomberg a evitat totusi sa spulbere complet speculatiile legate de eventuala sa candidatura ca independent.

De mai mult de un secol de cand sistemul bipartid dintre republicani si democrati domina viata politica in SUA, americanii nu au ales niciodata un conducator exponent al unei a treia tendinte. Expertii raman divizati in evaluarea consecintelor implicarii lui Bloomberg in exercitiul electoral. Unii cred ca el ar putea lua din voturile republicanilor, altii din cele ale democratilor. "Suntem dezolati de aceasta decizie", a afirmat Tracey Schmitt, purtatorul de cuvant al Comitetului national republican. "El ar putea fi grauntele de nisip care deregleaza intreaga masinarie", a estimat Donna Brazile, strateg politic al Partidului Democrat, sefa de campania a lui Al Gore. "Exista o mare nemultumire fata de sistemul bipartid", a explicat ea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.