„Sunt dezamagit ca atatea state membre nu considera inca drept un delict luarea spagii prin intermediari sau nu au inclus in legislatie organizatiile neguvernamentale” - Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie
Comisia Europeana denunta lipsa unor parghii legale in statele UE pentru a combate coruptia in sectorul privat. Prin intermediul comisarului pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, Executivul de la Bruxelles a tinut sa atraga atentia tarilor membre ca legislatia lor nu este completa pentru ca lupta anticoruptie sa fie cu adevarat eficienta. Daca pana in prezent, aratate cu degetul erau numai Romania si Bulgaria pentru rezultatele inca neconvingatoare in a combate actele de coruptie (la nivel inalt si local), a venit momentul cand UE mustra chiar tarile cu "state" mai vechi din comunitate pentru lacunele legislative.

Intr-un raport pe care l-a intocmit privind lupta anticoruptie din sectorul privat, Frattini s-a declarat dezamagit de modul in care unele capitale europene nu au luat masuri pentru a include in legislatiile nationale prevederi si sanctiuni stricte, spre exemplu pentru mita. "Sunt dezamagit ca atatea state membre nu considera inca drept un delict luarea spagii prin intermediari sau nu au inclus in legislatie organizatiile neguvernamentale", a declarat, luni, oficialul european, citat de "EUObserver". El a mai explicat ca statele comunitare nu au transpus in legislatia proprie un acord legislativ de acum patru ani care trebuia implementat inca din 2005. in baza acestuia, statele europene trebuiau sa catalogheze drept delicte atat coruptia pasiva, cat si pe cea activa din sectorul privat (adica mita e luata direct sau se apeleaza la intermediari).


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.