Asasinarea lui Grigori Rasputin, controversatul mistic siberian, a fost ordonata de Guvernul britanic care dorea debarcarea Tarului Nicolae al II-lea si aducerea pe tronul Rusiei a unui conducator anglofil homosexual. Aceasta ipoteza socanta a fost avansata de o carte si un film, recent lansate in Rusia.

De-a lungul timpului, asasinarea in 1916 a celui care a avut o mare influenta asupra familiei ultimului tar rus a constituit o sursa de nenumarate speculatii si legende. Conform povestilor vremii, Rasputin a fost extrem de greu de doborat. A supravietuit otravirii cu cianura, gloantelor, pentru ca in cele din urma sa-si gaseasca sfarsitul in apele inghetate ale raului Neva, din Sankt Petersburg.

Relatari despre implicarea Marii Britanii in acest asasinat au aparut pentru prima data in urma cu trei ani, cand Richard Cullen, fost ofiter al Scotland Yard, si istoricul Andrew Cook au ajuns la concluzia ca Rasputin ar fi fost impuscat de catre Oswald Rayner, spion britanic, devenit ulterior corespodentul ziarului "Daily Telegraph" la Helsinki. Conform acestora, guvernul britanic credea ca Rasputin se foloseste de influenta pe care o are asupra familiei Tarului pentru a determina semnarea unui armistitiu intre Rusia si Germania. Existau, de asemenea, temeri ca antipatia lui Rasputin ar putea grabi declansarea unei revolutii populare care ar scoate Rusia din razboi.

Ultima dintre teoriile legate de asasinarea lui Rasputin apartine scriitorului rus Alexander Lebedev care vine cu o varianta si mai senzationla: in spatele acestei crime s-a aflat chiar premierul liberal de la acea vreme al Marii Britanii, David Lloyd George. Conform lui Lebedev, Lloyd George a decis sa-l elimine pe Tar dupa ce englezii, francezii si aliatii acestora au fost infranti la Gallipoli, pe 15 decembrie 1915, intr-o campanie menita sa slabeasca fortele Rusiei, si nu pe cele ale Imperiului Otoman. "Fortele anglo-franceze au atacat fara sa informeze Rusia. Era clar ca doreau sa-i indeparteze pe rusi de la Marea Neagra, zona care le permitea aliatilor sa controleze zona de sud a Balcanilor", spune Lebedev.

Odata cu esecul campaniei din stramtoarea Dardanele, Lloyd George se temea ca Rusia si-ar fi consolidat pozitia in regiune, dupa razboi.

Afland ca popularitatea Tarului Nicolae al II-lea se prabusea, premierul a pus la punct un plan menit sa-i asigure drumul spre tron Printului Dmitri, varul tarului si anglofil convins. Atunci a intrat in scena Rasputin, care reusise s-o convinga pe tarina Alexandra ca-l poate vindeca de hemofilie pe mezinul familiei, printul Alexei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.