Dansul diplomatic angajat de mai marii Celor 27 in tentativa lor de a aduce Polonia la sentimente mai bune nu are, se pare, sanse de reusita.
Sambata, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a carei tara detine presedintia UE, a esuat in tentativa de a-l convinge pe liderul polonez, Lech Kaczynski, sa renunte la amenintarea cu veto asupra reformelor institutiilor unionale. Desi, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului de la Berlin, "cei doi au discutat mai mult de patru ore intr-o atmosfera buna". seful statului polonez si fratele geaman al acestuia, premierul Jaroslaw, au amenintat cu blocarea negocierilor de la apropiatul summit UE, de saptamana aceasta, de la Bruxelles, daca cererile lor de reechilibrare a mecanismelor de vor nu vor fi luate in considerare. Merkel, al carei mandat unional se va incheia odata cu acest Consiliu european, din 21 si 22 iunie, doreste ca Cei 27 sa ajunga, in acel cadru, la un consens vizand calendarul agajamentului lor de ratificare a noului tratat constitutional pana la viitoarele alegeri pentru Parlamentul UE, din 2009.

"Daca vom actiona in acest spirit, spre sa ajungem la o intelegere", declara Merkel inaintea intrevederii de la Mesenberg cu presedintele polonez. Dar Mareek Cichincki, consilierul lui Lech Kaczynski, a atras atentia in legatura cu orice exces de optimism. "Ideea generala este ca, daca vom ajunge la un compromis acceptabil, alte tari ne vor sustine. Pentru moment insa, nu anticipez niciun progres", a spus el intr-o interventie televizata. Polonia estimeaza ca mecanismele de vot cu dubla majoritate - 55% din state si 65% din populatie - sunt contrare intereselor sale. in opinia Varsoviei, avantajate sunt doar marile tari europene, mai ales Germania. De aceea vrea sa revina la sistemul prevazut de tratatul anterior, cel de la Nisa, care-i ofera o greutate aproape echivalenta cu a vecinei sale. Cu exceptia Cehiei, al carei prim ministru, Mirek Topolanek, a fost primit aseara de Merkel, conducatorii polonezi raman izolati in demersul lor. Polonia "nu trebuie sa fie izolata, dar nici nu trebuie sa conduca UE intr-o criza", a afirmat presedintele Parlamentului european, Hans-Gert Pottering.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.