Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si-a sustinut, ieri, in fata parlamentului de la Londra, discursul traditional in care, in mod normal, facea o radiografie a societatii britanice, cu accent pe problemele sociale. De data aceasta insa, principala tema a cuvantarii suveranei s-a axat pe lupta impotriva terorismului. Regina a anuntat 32 de noi proiecte de lege, inclusiv in vederea introducerii unor noi tipuri de documente de identitate.

De asemenea, ea a prezentat propunerea infiintarii unei noi unitati de securitate britanice, care va avea prerogative in cazurile grave de crima organizata si care este considerat corespondent al serviciului american FBI.

Aceasta structura va instrumenta dosarele referitoare la traficul cu droguri sau persoane, fraude majore si retele de pedofilie pe Internet.

Totusi, discursul reginei nu a dat detalii despre viitoarea lege pentru combaterea terorismului, insa este posibil ca aceasta sa includa prevederi referitoare la judecarea suspectilor teroristi de catre instante speciale, in absenta unui juriu, si la folosirea interceptarilor telefonice ca dovezi admisibile in justitie.

"Guvernul meu recunoaste ca traim o perioada de incertitudine globala, caracterizata de sporirea amenintarilor reprezentate de terorismul international si de crima organizata", a afirmat regina, in discursul sau.

Avanpremiera

De altfel, cu numai doua zile inainte de discursul regal, ministrul britanic al justitiei, David Blunkett, a anuntat ca guvernul intentioneaza sa propuna noi legi antiteroriste care sa prevada inclusiv crearea de tribunale speciale pentru judecarea suspectilor teroristi fara juriu. Printre aceste masuri, care nu vor intra in vigoare decat daca guvernul laburist al lui Tony Blair castiga alegerile legislative din 2005, figureaza legalizarea interceptarilor telefonice ca probe admisibile in fata justitiei.

In cadrul unui interviu acordat postului de televiziune ITV, Blunkett a subliniat ca guvernul ia in calcul posibilitatea unor procese speciale pentru terorism, care s-ar desfasura numai in prezenta judecatorilor.

Noile legi autorizeaza, de asemenea, folosirea informatiilor obtinute gratie interceptarilor conversatiilor telefonice, a adaugat Blunkett, dupa discutii cu serviciile de securitate. Acestea s-au opus pana in prezent masurii mentionate, apreciind ca poate sa le oblige sa dezvaluie, in fata unui tribunal, anumite operatiuni secrete.

Pe de alta parte, Blunkett a declarat ca persoanele care sunt banuite de pregatirea unor actiuni teroriste ar putea fi supuse unor restrictii referitoare, de exemplu, la utilizarea unor sisteme bancare sau a Internetului. Cei care vor incalca restrictuiile impuse vor fi arestati. Aceste propuneri sunt susceptibile sa provoace dispute printre aparatorii libertatilor civile in Marea Britanie, care l-au criticat deja pe ministru pentru legea care autorizeaza detentia fara proces a strainilor banuiti de terorism.

Atentate dejucate

Toate aceste declaratii impotriva terorismului intervin in contextul in care acelasi post de televiziune, ITV, a dezvaluit ca serviciile de securitate britanice au dejucat un atac aerian planificat de Al-Qaida la Londra, comparabil celui de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite. "Este povestea evitarii a ceea ce putea fi un cosmar", a declarat Nick Robinson, redactor-sef al departamentului politic din cadrul ITV, adaugand ca "nu este vorba despre istoria unui esec, ci a unui succes". "Este ceea ce mi-a spus o persoana importanta, demna de incredere, sustinand ca serviciile de securitate au impiedicat comiterea unor atentate sinucigase cu avioane vizand Canary Wharf (unul dintre cele doua cartiere de afaceri din Londra, alaturi de City), precum si aeroportul Heathrow (situat la vest de Londra)".

ITV nu a furnizat alte detalii, precizand ca sursa acestor informatii nu poate fi identificata, dar ca provine din sfera serviciilor de securitate sau din guvern. Tot ITV News sustine ca atacurile impotriva Aeroportului Heathrow si a cartierului Canary Wharf reprezentau doua dintre cele patru sau cinci proiecte Al-Qaida de dupa 11 septembrie 2001 "care nu au reusit gratie interventiei autoritatilor". Ministerul de Interne si politia londoneza s-au abtinut de la orice comentariu asupra acestei chestiuni.

In februarie 2003, un dispozitiv format din sute de politisti, soldati britanici si tancuri a fost desfasurat la Aeroportul Heathrow, dupa un avertisment conform caruia teroristii aveau intentia de a ataca un avion cu rachete.

Faptul ca intreaga clasa politica britanica se concentreaza acum pe lupta impotriva terorismului nu poate fi considerat decat un ajutor pentru campania electorala a premierului Tony Blair pentru alegerile din martie anul viitor. El a declarat deja ca se va concentra pe aceasta activitate, iar discursul reginei Elisabeta a II-a nu face decat sa subilinieze faptul ca daca va fi reales, Blair va intari legislatia britanica astfel incat cetatenii sa se simta in siguranta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.