Conferinta internationala asupra Irakului s-a deschis ieri dimineata, in statiunea egipteana Sharm-el-Sheik, dupa ce, luni, vecinii acestui stat s-au reunit pentru a discuta despre alegerile programate la 30 ianuarie 2005.
La conferinta participa 20 de ministri de externe si reprezentanti ai ONU, UE, G-8, Ligii Arabe, Organizatiei Conferintei Islamice si troicii arabe, insarcinata cu dosarul irakian (Bahrein, Tunisia, Algeria). Deschizand lucrarile conferintei, ministrul de externe al tarii gazda, Ahmed Abu Gheit, a spus: "Eforturile de a realiza stabilitatea in Irak nu pot fi separate de tenacele straduinte de a se ajunge la pace in Orientul Mijlociu". Rezolvarea problemei palestiniene trebuie sa se faca pe baza "retragerii Israelului din teritoriile ocupate in 1967 si a crearii unui stat palestinian cu capitala la Ierusalim", a continuat Gheit. In ceea ce priveste Irakul, ministrul Gheit apreciaza ca salvarea acestei tari trece prin incheierea cu succes a alegerilor si asigurarea conditiilor ca toate "fortele rezonabile" sa participe la ele. Desi raman puternice divergente asupra procedurilor de urmat in Irak, toate delegatiile participante s-au angajat sa sprijine guvernul interimar, sustinut de SUA, si au pus deja la punct comunicatul final. In acest comunicat, nu se vorbeste de un termen pentru retragerea trupelor americane din Irak, in ciuda eforturilor facute de Franta si unele state arabe. Cu toate acestea, comunicatul afirma ca mandatul fortelor straine din Irak nu are o "scadenta nedeterminata". Partea cea mai controversata a conferintei o va constitui cererea Irakului catre vecinii sai de a-si intensifica eforturile de securizare a granitelor impotriva infiltrarilor de rebeli si de a-i impartasi informatiile despre gruparile extremiste. In culisele conferintei, delegatii a noua tari arabe fac eforturi de a-i convinge pe sunitii irakieni sa nu boicoteze alegerile.

Cu o zi inainte de deschiderea reuniunii oficiale, vecinii Irakului au cazut de acord asupra necesitatii ca trupele straine sa se retraga din Irak in decembrie 2005, termen stabilit si de Consiliul de Securitate al ONU prin Rezolutia nr. 1546 din 9 iunie 2004.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.