In timp ce Europa analizeaza daca America si Rusia au declansat un nou razboi rece politic, SUA cauta sa se mentina pe pozitiile din Asia in fata ascensiunii Chinei

Prezent la forumul de securitate regionala Shangri-La Dialogue, din Singapore, secretarul american al apararii a asigurat ca Irakul si Afganistanul nu scad angajarea SUA in Asia. Inedit, Robert Gates a renuntat insa la acuzatiile aduse cresterii bugetului militar al Chinei si a recomandat acum discutii cu Beijingul de felul celor purtate cu Moscova in deceniile de razboi rece.

Departe de SUA, UE si relatiile dintre ele, in Asia exista o viata economica si politica febrila; partizanii relatiilor sud-sud vad cum centrul de greutate al relatiilor internationale se muta, treptat si pe sectoare, din Atlantic in Pacific, cu bataie spre Indian.

Statele Asiei se aduna tot mai des ca sa-si cunoasca slabiciunile si oportunitatile. Ultimul mare summit interasiatic s-a desfasurat luna aceasta intr-un hotel de lux din Seul, unde au fost invitati reprezentanti ai 30 de state asiatice - inclusiv Rusia. La Asia Cooperation Dialogue au participat Arabia Saudita, Bahrain, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Cambodgia, China, Emiratele Arabe Unite, Filipine, India, Indonezia, Iran, Japonia, Kazahstan, Kuwait, Laos, Malaysia, Mongolia, Myanmar, Oman, Pakistan, Qatar, Singapore, Sri Lanka, Tadjikistan, Thailanda, Uzbekistan si Vietnam. O lume. Preocupata de umplerea prapastiei digitale dintre natiunile bogate si sarace ale regiunii. Desigur, si de denuclearizarea Peninsulei Corea.

SUA - putere asiatica

SUA nu au fost invitate, desi, la inceputul lunii, la hotelul Shangri-La din Singapore Robert Gates preciza: "Suntem o putere asiatica, cu semnificante interese economice, politice si de securitate, pe termen lung". O putere pe care "angajamentele in alte parti nu o vor impiedica sa-si respecte angajamentele din Asia" precum misiunile de interdictie maritima, de contraproliferare sau umanitare. Dupa care s-a referit, de pilda, la "noi initiative", de dezvoltare economica si de asistenta militara pentru sprijinirea luptei republicilor din Asia Centrala impotriva terorismului si a traficului cu droguri - care "nu e necesar sa fie in competitie, ci mai degraba complementare" eforturilor Rusiei si Chinei de a spori securitatea in regiune.

Robert Gates incearca sa se delimiteze de predecesorul Donald Rumsfeld, din Europa in Asia. La reuniunea din Singapore a ministrilor apararii din zona Pacificului - organizata de Institutul International pentru Studii Strategice din Londra -, Gates a adoptat un ton vadit conciliator fata de Beijing. Washingtonul considera acum oportunitatile "construirii increderii" cu Beijingul. Rumsfeld cerea ca nicio discutie candida cu China sa nu aiba loc pana cand Beijingul nu raspunde la intrebarea: daca nicio natiune nu o ameninta, de ce o crestere cu doua cifre a bugetului apararii? E drept, China a dat in ultima vreme cateva detalii asiguratorii asupra strategiei sale militare, iar la summitul din Singapore a fost trimis adjunctul sefului de stat major.

Oricum, Gates nu a mai insistat asupra bugetului militar chinez - chit ca un raport al Pentagonului tocmai documenta cum modernizarea continua a arsenalului Armatei Populare de Eliberare ar putea ingradi curand bazele si navele SUA din Pacific. China si-a doborat recent un satelit, dupa care a scos rachetele cu raza lunga din silozuri si le-a instalat pe lansatoare mobile si submarine.

Lobby chinez

Scaderea tonului Casei Albe fata de actiunile belicoase ale Beijingului vine pe fondul incercarilor administratiei Bush de prevenire a unor restrictii dure impuse de Congres comertului dintre SUA si China, din ratiuni economice si politice. La aceasta politica se refereau si criticii ultimei sesiuni a Dialogului Economic Strategic SUA-China, care a avut loc in mai la Washington.

Concluziile au fost ghidate de grupul de lobby "Engage China", o coalitie de asociatii de servicii financiare din SUA care profita masiv de afacerile din China. Sunt bancheri, asiguratori si alti financiari care au platit machete de presa cu sloganul "Cresterea Chinei, oportunitatea Americii". Acesti afaceristi americani nu doresc sa piarda averi dintr-un conflict intre Washington si Beijing. Pentru optimisti suna bine: integrarea economica pune piedici conflictelor politice. Pesimistii de la Pentagon vad insa ca "industriile militare ale Chinei beneficiaza de pe urma investitiilor straine si cooperarii din sectorul civil, know-how-ul tehnic adus de studentii care revin acasa si de spionajul industrial sponsorizat de stat - toate asigurate de performanta economiei".

Criticii americani evidentiaza ca Beijingul utilizeaza castigurile de capital si tehnologii pentru a se afirma drept o putere globala, dar cu "o agenda ostila intereselor SUA" - exemplele date sunt relatiile Chinei cu Venezuela, Iranul, Sudanul, Zimbawe, Cuba, Myanmar samd.

Arsenal globalizat

India semneaza inca un contract major de armament cu Rusia: achizitionarea a 350 de tancuri T-90 echipate cu sisteme de vizualizare nocturna franceze. Totul la 300 milioane dolari. Peste 3-4 ani, doua divizii blindate ale armatei indiene vor fi echipate cu aceste tancuri T-90 din Rusia - mai performante decat cele T-80 ale Pakistanului, achizitionate din Ucraina. Pretul superioritatii Indiei fata de arhirivalul regional e mare: cateva milioane in plus pentru avioane Sukhoi suplimentare - si acceptarea intarzierilor transferului de tehnologii militare rusesti la uzinele de armament indiene. India dezvolta impreuna cu Rusia racheta supersonica Brahmos - dar a perfectat si o serie de rachete autohtone: Prithivi, balistica, Akash, cu raza medie, Agni, cu raza lunga, si Nag, antitanc. Ultima testata este racheta Astra, cu raza de 80 km si invizibila pentru radare.

"Axa democratiilor" asiatice

Din spate, SUA indeamna la crearea unui cvartet care sa aduca langa noua pereche Australia-Japonia si India emergenta economic si militar. Trilaterala Washington-Tokyo-Canberra are marea grija sa linisteasca Beijingul.

Tot mai preocupat de securitatea tarii, guvernul de dreapta de la Canberra a dublat in zece ani de putere bugetul apararii - pana la 24,7 miliarde dolari pentru anul urmator. Cu noi si sofisticate avioane si distrugatoare, prima sarcina a armatei australiene este recrutarea personalului calificat pentru manevrarea lor. Pe de alta parte, armatei australiene i s-au promis doua noi batalioane, pentru ca in zece ani sa ajunga la o forta terestra de 30.000 de militari, din cei 57.000 ai continentului; mai ales ca in prezent, Australia are 6,5% din efectivele militare peste mari: in Irak (1.450), Afganistan (480), Timor (1.100) si Insulele Solomon (300).

Pacte regionale

Australia abordeaza chestiunea propriei securitati prin orice pacte posibile cu statele regiunii. Sub obladuirea SUA, Australia si Japonia au semnat in martie un istoric pact strategic - singurul de acest fel al Japoniei, dupa cel postbelic cu SUA. Mai departe, liderii australieni au anuntat ca studiaza participarea la scutul antibalistic regional creat de americani si niponi - prin instalarea de interceptoare a rachetelor pe distrugatoare echipate cu radare Aegis.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.