"In cazul in care Moscova va reusi sa divizeze Partidul Comunistilor si sa formeze o coalitie din comunistii care s-au separat si BMD, in Parlamentul din Moldova va aparea o puternica forta pro-ruseasca. In baza acesteia, Moscova va putea sa-si mentina pentru totdeauna trupele sale in Moldova si sa creeze un 'Kaliningrad pe Nistru>>, ca o forta de rezistenta impotriva NATO", considera analistul politic international Vladimir Socor.

Intrebat in ce masura presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, si al Ucrainei, Victor Iuscenko, care au avut intrevederi cu omologul lor moldovean Vladimir Voronin, ar putea acorda un ajutor real Moldovei sa-si mentina cursul de integrare europeana, Socor a raspuns ca sprijinul acestora ar putea fi de ordin moral si politic, insa, avand chiar si aceasta sustinere, Moldova nu va putea tine piept presiunii Rusiei.

Intr-un interviu acordat Departamentului de limba rusa al postului de radio "Vocea Americii", Socor a mentionat ca Voronin si echipa sa promoveaza vectorul pro-occidental si pro-european, in timp ce o parte considerabila a Partidului Comunistilor nu este de acord cu aceasta orientare si l-ar putea abandona pentru a reveni la politica traditionala, pro-ruseasca, sau, mai exact, pro-sovietica.

Amestecul Moscovei in alegeri

Socor mentioneaza, insa, ca in Moldova s-a creat o situatie paradoxala, cand miscarea pentru integrarea europeana, modernizarea conform modelului european, este promovata de conducerea Partidului Comunistilor. "Scopuri similare urmareste si Partidul Popular Crestin Democrat care, insa, spre deosebire de comunisti, care au luat cursul spre Europa doar la mijlocul anului trecut, s-au aflat intotdeauna pe aceste pozitii", noteaza analistul politic citat.

"Prezenta trupelor militare ruse pe teritoriul moldovenesc, Administratia tiraspoleana, constituie instrumentul geopoliticii rusesti, iar parghiile economice ii ofera Moscovei posibilitati enorme de influenta asupra situatiei politice din Moldova, un exemplu elocvent in acest sens fiind alegerile parlamentare, ale caror rezultate denaturate au constituit consecinta directa a amestecului Moscovei", a subliniat politologul.

In opinia sa, evenimentele din cadrul alegerilor din Ucraina si Moldova constituie o forma principial noua de amenintare din partea Rusiei a securitatii nationale a statelor din vecinatate. "Astfel, sunt amenintate procesul electoral si institutiile politice. Pana in prezent, cu scopul de a destabiliza situatia politica, Rusia si-a utilizat trupele, aflate pe teritoriile acestor state fara acordul guvernelor lor, actiunea distructiva a agentilor organelor de securitate si acapararea intreprinderilor industriale, in primul rand, a celor din sectorul energetic. In prezent, la aceste trei forme clasice de amenintari s-a adaugat una noua, orientata nemijlocit spre schimbarea sistemului politic", afirma Vladimir Socor.

'Rusia va plati scump>>

Analistul a mentionat ca Georgia, Ucraina si Moldova au interese comune, care rezida, in primul rand, in modernizarea economica, in cooperare cu Occidentul si asigurarea securitatii in parteneriat cu SUA, UE si NATO. El considera ca toti vecinii tind spre relatii bune cu Rusia, intelegand importanta stringenta a acestora pentru a-si asigura propria securitate. De aceea, potrivit lui Socor, si Rusia ar trebui sa fie interesata in fortificarea securitatii granitelor sale, numai ca, pana in prezent, politica Moscovei fata de vecinii sai din sud si din vest a fost bazata pe un model extrem de contraproductiv al "instabilitatii controlate".

Analistul considera ca o solutie de schimbare a politicii de interventie a Rusiei in procesele din vecinatatea apropiata ar fi o reactie adecvata a opiniei publice din Rusia, insa aceasta pare neverosimila. "Opinia publica ruseasca ar trebui sa constientizeze faptul ca destabilizarea tarilor vecine contravine intereselor vitale ale Rusiei. Vecinatatea cu state libere, stabile si prospere, indiferent de modelul de dezvoltare ales, va intari stabilitatea si securitatea Rusiei. Incapacitatea de a intelege acest fapt o va costa, in cele din urma, scump pe Rusia", a conchis Vladimir Socor.

'BMD face orice pentru Rusia>>

Daca in prima zi dupa alegeri liderii BMD sustineau ca nu vor face coalitie cu PCRM, acum vicepresedintele Dumitru Braghis admite ca unele intelegeri cu PCRM sunt posibile. "Declaratiile care se aud azi la Chisinau permit sa presupunem ca sunt posibile unele intelegeri, in anumite conditii, dar orice decizie in acest sens va fi luata colegial, de catre conducerea blocului", a declarat Braghis, citat de Flux.

Referindu-se la relatiile dintre Chisinau si Moscova, el a spus ca "este clar ca, dupa ultimele saptamani electorale, va fi foarte greu pentru PCRM sa gaseasca un numitor comun cu Moscova. "Moldova este interesata de o colaborare reciproc avantajoasa cu Rusia si BMD va face tot posibilul pentru restabilirea unor relatii normale cu Moscova, in cadrul unei politici externe echilibrate", a adaugat Braghis.

Urechean accepta ocupatia rusa

La randul sau, presedintele MBD, Serafim Urechean, sustine ca, "daca Voronin ramane presedinte, relatiile cu Rusia se vor inrautati. Moldova nu poate sa ramana mult timp in zona de conflict dintre NATO si Rusia, iar Voronin va duce tara nu numai in UE, dar si in NATO". Referindu-se la criza transnistreana, Urechean este de parere ca aceasta poate fi solutionata prin negocieri cu Transnistria si Rusia.

"Nu trebuie sa uitam ca in Transnistria, pe langa diferendul politic, mai exista si problema depozitelor de munitii rusesti. Cererea lui Voronin de evacuare imediata a trupelor si munitiilor ar putea avea consecinte negative", adauga politicianul moldovean. "Va imaginati ce poate sa se intample daca Rusia va lasa totul balta si isi va retrage contingentul militar care se ocupa cu paza depozitelor? Vor exploda si va avea de suferit intreaga Europa, pentru ca sunt mai multe munitii decat se presupune", atrage atentia Urechean.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.