Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, singura femeie dintre liderii celor opt state industrializate ale lumii (G8), iar sotul ei, singurul barbat dintre sotiile acestora, si-a intampinat ieri oaspetii in statiunea Heiligendamm.

Mass-media si politicienii occidentali considera actualul summit "cel mai rece" din istoria relalatiilor G7 cu Rusia. Pe culoarele reuniunii la varf, Vladimir Putin va fi asaltat cu intrebari incomode despre Transnistria, despre cursa inarmarilor in care Moscova pare sa se lase antrenata, despre moartea fostului spion FSB Aleksandr Litvinenko. Cei mai curiosi vor fi, ca de obiecei, George Bush si Tony Blair. in ajunul summitului, a carui desfasurare s-a aflat ieri sub semnul intrebarii din cauza antiglobalistilor care au reusit sa rupa cordoanele de securitate, intr-o tentativa de a patrunde in perimetrul afectat intrevederii, presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a cerut eliminarea Rusiei din G8. "De ce un stat care-si ameninta vecinii, care ameninta Europa cu rachetele ei nucleare, trebuie sa faca parte dintr-o uniune de state democratice?", a intrebat, retoric, liderul de la Tallin, la o conferinta de presa. O luare de pozitie care nu va face decat sa accentueze atmosfera de incordare care va domina, fara indoiala, lucrarile importantei consfatuiri. si, dupa parearea unanima a comentatorilor politici, disputa deschisa dintre Bush si Putin va umbri toate celelalte subiecte inscrise pe agenda summitului, pe care Angela Merkel dorea sa-l dedice problemei incalzirii globale. "Fantoma razboiului rece la Hiligendamm", scria "The Times" intr-un articol care estima, printre altele, ca mica localitate de la Marea Baltica are toate sansele sa devina "platforma de lansare pentru reizbucnirea unui veritabil razboi rece intre Rusia si Occident". in opinia semnatarilor materialului, primul pas inapoi - adevarat, doar retoric, deocamdata - a fost deja facut de Rusia, care "a pasit intr-o confruntare deschisa cu o mare parte a Europei si cu America: de la refuzul de extradare a singurului suspect de asasinarea ex-agentului Litvinenko, Andrei Lugovoi, pana la obstacolele ridicate in calea acordarii statutului de independenta pentru provincia sarba Kosovo". Presedintele Putin, continua publicatia mentionata, "a dat clar de inteles ca percepe Washingtonul ca urmas al dictatului in lume, ca succesor al celui de-al treilea Reich, avand in vedere, desigur, planurile de amplasare a elementelor scutului american de aparare antiracheta in Europa".

Transnistria, obiect de troc

Pe acest fundal, cotidianul moscovit "Nezavisimaia gazeta" scria despre un inevitabil "schimb intre Rusia si Occident privind Transnistria". Autorul articolului amintea, de la bun inceput, ca subiectul va fi dezbatut, daca nu in regim oficial, cu siguranta in cadrul numeroaselor intrevederi "particulare" pe care Putin le va avea la Heiligendamm. si asta pentru ca "solutia crizei de pe Nistru va fi gasita de Moscova nu la Chisinau sau Tiraspol, ci in discutiile ei cu Washington si Bruxelles". Sunt insa cateva momente greu de trecut. "inainte de toate este vorba de evenimentele din Ucraina. Rusia si Occidentul s-au luat la o tranta serioasa pentru influenta asupra acestei tari. Fosta Moldova sovietica, inclusiv Transnistria reprezinta o parghie de presiune asupra Ucrainei. Iar rezolvarea problemei transnistrene va depinde de soarta bataliei pentru Kiev", crede comentatorul rus.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.