Iritarea maxima a Kremlinului fata de scutul american anti-racheta atinge nivelul Razboiului Rece
Bazele SUA ce urmeaza sa fie instalate in Romania si Bulgaria continua sa revina in discursul liderului de la Moscova, alaturi de scutul antiracheta. Puternic contestat de Rusia, sistemul defensiv american destinat eventualelor amenintari balistice iraniene si nord-coreene a facut obiectul unor noi atacuri moscovite la finalul saptamanii trecute, fiind asociat, in premiera, de presedintele Vladimir Putin cu posibilitatea declansarii unui razboi nuclear.

Desi prieten al SUA, potrivit propriilor spuse, presedintele rus nu a ezitat sa reia in fata reprezentantilor presei occidentale, reticentele Moscovei fata de planurile Washingtonului de a amplasa 10 interceptoare in Polonia si o instalatie radar in Cehia, ca parte a scutului antiracheta. "Evident, daca o parte din potentialul nuclear strategic al SUA va fi localizat in Europa si ne va ameninta, va trebui sa raspundem la aceasta", a declarat Putin, in cadrul intrevederii sustinute la resedinta sa de la Novo-Ogariovo. "Acest sistem de aparare antiracheta, pe de-o parte, si absenta acestui sistem, pe de alta, (...) sporesc posibilitatea declansarii unui conflict nuclear", a adaugat Putin, citat de Times, fara a ezita sa introduca in contextul criticilor vizand scutul american antiracheta si bazele pe care SUA intentioneaza sa le amplaseze in Romania si Bulgaria. "Prin aplicarea Tratatulul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), Rusia a procedat la o dezarmare unilaterala. In replica, am observat o concentrare de tehnica militara in Romania si Bulgaria si, mai nou, desfasurarea unor interceptoare in Polonia si a unei instalatii radar in Cehia. Iata de ce am impus un moratoriu asupra CFE", a precizat presedintele rus, potrivit Le Figaro. Intrebat de reprezentantul Corriere della Sera daca Rusia intentioneaza sa raspunda cu aceeasi moneda initiativei SUA, prin amplasarea unor rachete rusesti in Cuba sau Venezuela, Putin a raspuns: "Nu, nici nu ma gandesc, chiar daca pe langa Polonia si Republica Ceha vad aparand baze SUA si in Romania si Bulgaria".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.