Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a votat in favoarea crearii unui tribunal international care va judeca persoanele acuzate de asasinarea premierului libanez Rafik Hariri, in 2005.

Consiliul raspunde astfel unei cereri a guvernului libanez, inaintata deoarece parlamentul din Liban nu a ajuns la un acord asupra investigatiei. Guvernul pro-occidental al premierului Fouad Siniora sprijina acest tibunal, contestat insa de opozitia pro-siriana.

Rafik Hariri si alte 22 de persoane au fost ucise intr-un atac cu bomba, in Beirut, acum mai bine de doi ani. Prima etapa a unei investigatii a Natiunilor Unite a implicat Siria in acest asasinat, desi Damascul neaga cu vehementa orice amestec.

Consiliul de Securitate ONU a decis acum infiintarea unui tribunal international pentru judecarea asasinilor lui Hariri, daca acestia sunt adusi in fata justitiei.

Fratele premierului asasinat, Band Hariri, lider al majoritatii in Parlamentul libanez, a calificat decizia ONU drept un punct de cotitura pentru tara sa. "Este un moment definitoriu, care desparte doua epoci. Cea a crimelor ramase nepedepsite si cea a pedepselor administrate in mod just impotriva celor care vor sa transforme Libanul intr-o tara a asasinatelor", a spus el.

Divergente

insa decizia nu a fost unanima. Zece tari, printre care Statele Unite, Marea Britanie si Franta, au votat pentru, motivand ca o astfel de crima nu trebuie sa ramana nepedepsita.

Pe de alta parte, China, Rusia, Qatar si Indonezia au absentat de la vot, argumentand ca impunerea unui tribunal international intr-un stat divizat, precum Libanul va duce la accentuarea instabilitatii.

Parlamentul libanez are inca zece zile la dispozitie pentru a forma el insusi acest tribunal, deoarece rezolutia ONU intra in vigoare pe 10 iunie.

Va fi nevoie de circa un an pentru ca tribunalul international pentru Liban sa fie format integral. intre timp, investigatia asupra mortii lui Rafik Hariri continua.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.