Producatorii de arme din lume lucreaza acum la o noua generatie de arme subacvatice menite sa protejeze porturile si conductele de atacuri. Este o cursa a inarmarii subacvatice determinata de teama unor posibile atacuri ale militantilor care au dovedit in trecut ca pot organiza asemenea atacuri.

Armele variaza - de la masini automate subactavtice pana la dispozitive care emit sunete atat de intense ca pot ucide.

Sunetele sunt in prima instanta menite sa avertizeze si sa il deruteze pe atacator. Dar cand vorbim de arme, nu vorbim de sunete oarecare.

O arma acustica are puterea de a rani si chiar de a ucide. Suna probabil ca in filmele James Bond dar de fapt e un proiect real. Arma se numeste 'Enforcer' si este opera unei companii britanice.

Chris Cantell de la organizatia de securitate si apararea Westminster International explica in ce fel functioneaza arma.

"Functioneaza in combinatie cu un sistem de detectare a scafandrilor asa ca atunci cand un scafandru este detectat de ecranul sonar, operatorul poate folosi noua arma pentru a-l obliga pe scafandru sa revina la suprafata, unde poate fi retinut apoi de o echipa navala de interceptare", spune el.

Chris Cantell spune ca, in cazuri extreme, arma poate fi folosita astfel incat sa afecteze si respiratia scunfundatorului.

Atacul organizat de organizatia al-Qaeda asupra navei USS Cole in Yemen, in anul 2000, in care au fost ucisi 17 marinari, a socat fortele marine din intreaga lume.

Au urmat atacurile subacvatice ale scufundatorilor din gruparea Tigrii Tamil asupra porturilor din Sri Lanka.

Evenimente precum acelea au determinat fortele navale sa caute noi modalitati de aparare, dupa cum spune David Hambling de la revista New Scientist.

"Statele Unite tind sa fie motorul tehnologiilor militare si amenintari precum al-Qaeda - care a bombardat nava USS Cole si care se crede ca antreneaza scufundatori pentru a pune la cale atacuri similare - a dat americanilor pentru prima data motive puternice sa caute sa fabrice armament de asemenea calibru", spune David Hambling.

Enforcer nu este nici pe departe singura arma subacvatica fabricata in prezent, mai sunt generatoarele de plasma si arme automate subacvatice.

David Hambling spune ca exista diverse arme care pot trage sub apa folosind o tehnologie prin care proiectulul este practic imbracat intr-o bula de are astfel ca frictiunea e redusa.

O alta metoda este generatorul de plasma, cu un dispozitiv care produce un sunet foarte intens si care ii obliga pe scufundatori sa revina la suprafata.

Au aparut insa temeri ca e posibil ca acest nou razboi subacvatic sa faca si alte victime.

Mark Simmonds de la Societatea pentru perotejarea balenelor si delfinilor, spune ca sunetele inalte folosite de fortele navale sunt responsabile si pentru aparitiile misterioase ale balenelor foarte aproape de tarm inregistrate in ultimii ani.

Dar producatorii dispozitivului Enforcer neaga ca arma ameninta in vreun fel aceste specii.

Ei spun ca sistemul include un program sofisticat care le va permite operatorilor sa faca usor distinctia intre un delfin si un scafandru.

Cu toate astea, Mark Simmonds se declara ingrijorat ca speciile marine sunt ignorate in cursa pentru obtinerea de armament subacvatic.

"Este atitudinea aceasta ca marea e un loc imens si ca daca unei balene sau unui delfin nu ii place ce se intampla atunci poate inota in alta parte, o atitudine gresita. Trebuie gasite solutii ca sunetele inalte sa nu afecteze speciile care traiesc in anumite zone", spune Mark Simmonds.

Sunetele care ucid par a fi un subiect de fictiune dar noile arme subacvatice sunt o dovada ca nu mai e asa.

Inventatorii acestor echipamente si cei care le cumpara spun ca e nevoie de el pentru a proteja tarmurile si conductele prin care trece energia de care avem nevoie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.