Tribunalul special pentru crima organizata din Belgrad a hotarat ca cele 12 persoane inculpate pentru asasinarea premierului Serbiei, Zoran Djindjici sunt vinovate si au fost condamnate la 40 de ani de inchisoare.

Procurorii au sustinut ca fostul sef al guvernului a fost impuscat in 2003 din cauza reformelor demarate.

Toti acuzatii - membrii ai politiei secrete si presupusi lideri ai mafiei - s-au declarat nevinovati.

Tribunalul a hotarat ca inculpatii l-au asasinat pe Zoran Djindjic intr-o incercare de a-i readuce la putere pe radicalii loiali fostului presedinte Slobodan Milosevici si de a impiedica lupta impotriva retelelor de crima organizata.

"Procesul secolului"

Supranumit "Procesul Secolului" - procesul asasinilor lui Djindjici a fost marcat de probleme - doi martori ai acuzarii au fost asasinati, un judecator si-a dat demisia si un altul a primit amenintari cu moartea.

Cele mai lungi pedepse cu inchisoarea au fost primite de doi fosti politisti - Milorad Legija Ulemek si Zvezdan Iovanovici - ei vor petrece cate 40 de ani in inchisoare.

Ulemek este fost membru al Legiunii Franceze. Impreuna cu Ivanovici este considerat a fi fost organizatorul asasinatului.

Ambii au fost membri ai unitatii de politie numita Beretele Rosii. Aceasta era o grupare paramilitara a fortelor de securitate ale statului - astazi este desfiintata.

Membrii ei aveau motive sa se teama ca ar fi puttu fi predati si ei Tribunalului de la Haga - intrucat luptasera pe fronturile din Bosnia-Hertegovina, Croatia sau Kosovo in timpul conflictelor din anii 90 care au condus la dezmembrarea Iugoslaviei.

Zvezdan Iovanovici este cel care a apasat pe tragaci in ziua de 12 martie 2003 cand premierul asasinat cobora din masina in fata biroului sau din Belgrad.

El si-a admis vina inainte de inceperea procesului.

Si intre ceilalti 10 inculpati se numara fosti membri ai unor grupari paramilitare, dar si membri ai lumii interlope a Belgradului - candva extrem de puternica.

Pedepsele lor cu inchisoarea variaza intre opt si 35 de ani.

Gruparile mafiote se temeau si ele ca premierul asasinat intentiona sa porneasca lupta impotriva retelelor criminale care fusesera apropiate timp de ani de zile de aparatul de securitate creat in timpul regimului Milosevici.

Reformatorul Djindjici

Zoran Djindjici era liderul Partidului Democrat, din care face parte actualul presedinte al Serbiei, Boris Tadic, si care e parte a coalitiei de guvernare de la Belgrad.

Zoran Djindjic a venit la putere dupa inlaturarea lui Slobodan Milosevici in octombrie 2000 si a inceput o serie de reforme pro-occidentale - intre ele extradarea suspectilor de crime de razboi catre Tribunalul International pentru Crime de Razboi de la Haga.

Domnul Djindjici acceptase deja sa-l extradeze pe fostul presedinte al Serbiei Slobodan Milosevic fapt ce i-a facut pe nationalistii sarbi sa-l considere un tradator.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.