Comisia Europeana (CE) a atentionat, din 2006 si pana in prezent, 15 dintre cele 27 state membre in ceea ce priveste metodele de aplicare a taxei pe valoarea adaugata (TVA), care vin in contradictie cu regulile comune.

Italia a primit cele mai multe avertismente in acest sens, in numar de patru. Urmatoarea este Germania cu trei avertismente in ceea ce priveste aplicarea TVA. Patru dintre cele cinsprezece state membre atentionate, Irlanda, Portugalia, Spania si Suedia, au primit cate doua avertismente, celelalte noua state primind numai un avertisment in ceea ce priveste aplicarea TVA, potrivit datelor CE.

"TVA este o taxa care a fost armonizata la nivelul Uniunii Europene (UE) in asa fel incat sa ofere asigurarea ca bunurile si serviciile se pot misca liber fara obstructie pe piata interna. Taxa se vrea a fi un impozit neutru pe consum care ar trebui sa fie aplicata indiferent de consumatorul acelor bunuri.

Taxa pe Valoarea Adaugata obliga un stat membru sa taxeze atat timp cat nici o alta lege nu cere o scutire sau alta derogare din regulile de baza. Comisia, ca aparator al Tratatului CE, este obligata sa se asigure ca statele membre aplica aceste reguli corect si sa actioneze daca acestea nu procedeaza in conformiatte cu legislatia comunitara. Permitand unui stat membru sa se abata de la reguli in vreo situatie ar fi nedrept pentru celelalte state membre care ar putea sa-si doreasca sa actioneze la fel in anumite situatii", este specificat in avertismentele publicate de CE.

5 sub lupa CE

Comisia Europeana a atentionat in 19 iulie anul trecut, Republica Ceha, Ungaria, Malta, Polonia si Portugalia din cauza aplicarii incorecte a unei reduceri de TVA asupra scutecelor pentru copii. CE nu este insa prea severa in acest sens, considerand ca ar trebui luate masuri pentru legalizarea acestei reduceri. "Cu toate acestea, Comisia este costienta de sensibilitatea scopului si sprijina relatiile sociale si familiale ca parte din raspunsul UE la urgenta incercare de intinerire demografica. Prin urmare, Comisia va urma in paralel pasii necesari pentru a crea o baza legala pentru aplicarea unei rate a TVA redusa pentru scutecele copiilor", este prevazut in cererea CE.

Austria a fost atentionata de Comisia Europeana, la sfarsitul anului trecut (21 decembrie), din cauza aplicarii unei TVA redusa asupra apei de consum si refuzul de percepere a TVA asupra masinilor inchiriate in alte state membre. Aplicand aceasta rata redusa, legea TVA a Austriei incalca legea UE pentru ca acele tranzactii nu sunt acoperite de prevederile Directivei VI a TVA privind aplicarea unei rate a TVA redusa. in aceeasi data, au mai fost publicate avertismente pentru Franta si Italia. Franta pentru ca aplica o rata redusa unor servicii practicate de avocati, iar Italia din cauza extinderii aminstiei fiscale asupra TVA din 2002.

Italia si Germania, trimise in instanta

Ulterior, la 23 martie anul curent, Italia a fost trimisa in fata Curtii Europene de Justitie pentru elaborarea unui raspuns nesatisfacator.

Dupa ce in iulie 2006, a fost avertizata, din cauza nesupunerii la cerintele UE in ceea ce priveste neaplicarea TVA persoanelor publice, la 15 decembrie, Irlanda a fost trimisa si ea de catre CE la Curtea Europeana de Justitie. La aceeasi data, le-au mai fost trimise atentionari Spaniei si Finlandei. Spania a fost avertizata pentru neaplicarea TVA asupra unor servicii prestate publicului de catre "registratorii propietatii". Acesti "registratori ai proprietatii" sunt profesionisti alesi si incredintati de catre statul spaniol cu managementul arhivei proprietatilor fixe. in aceasta functie ei furnizeaza servicii publicului de aceea ei sunt subiect de TVA. Franta a fost si ea avertizata pentru ca anumite servicii ale oficiilor publice de asistenta legala nu au TVA aplicata.

Germania a fost de asemenea trimisa la Curtea Suprema de Justitie pe 25 iulie pentru aplicarea necorespunzatoare a TVA asupra executorilor judecatoresti. Grecia a fost si ea avertizata pentru stocarea necorespunzatoare a facturilor electronice. in viziunea Comisiei, Grecia nu a reusit sa transpuna corect acordul regulilor comune de a traduce toate facturile in greaca si de a recalcula toate sumele din facturi in euro si sa ceara pastrarea pe hartie a anumitor facturi emise electronic. Regulile au fost incalcate pentru ca facturile emise intr-un stat membru trebuie sa permita clientilor din alt stat sa deduca valoara TVA. Pentru modificarea in acest sens a legislatiei, Grecia a primit doua luni de la primirea avertismentului.

Campioana la avertismente

Pe 25 iulie anul precedent, Italia a primit doua avertismente. Primul se refera la restrictionarea deducerii valorii TVA la cumpararea de masini si carburanti si pentru obtinerea de catre persoanele stabilite in alte state o rambursare a TVA. Italia a mai primit un avertisment de la CE, publicat pe 7 iulie anul trecut, cu privire la limitarea deductiei costului TVA in serviciile de telefonie mobila. La aceeasi data a anului precedent, CE a publicat un avertsiment dat Portugaliei pentru perceperea unei TVA neconforma cu legele Comunitatii pe cele doua poduri peste raul Tagus din Lisabona.

Spania a fost din nou avertizata anul trecut, printr-un avertsiment publicat pe 16 decembrie anul trecut, sa nu mai scutesca bunurile Bisericii Catolice de TVA, masura nefiind in conformitate cu legile Comunitatii. CE a publicat de asemenea un avertisment dat Suediei pentru aplicarea unei TVA prea mici cartilor audio. " Suedia considera cartile audio incluse in exceptiile din Anexa III a Directivei TVA 2006/112/CE (...)", se mentioneaza in avertsiment. Sub Directiva TVA se mentioneaza ca o rata redusa poate fi aplicata echipamentului medical care usureaza sau trateaza dizabilitatile si furnizarile de carti printate. Cartile audio nu sunt metionate explicit in exceptiile din Anexa III a Directivei.

Pe 10 aprilie 2006, CE a publicat o cerere de informare adresata Germaniei, Regatului Unit si Suediei in ceea ce priveste scutirea totala sau partiala de TVA a serviciilor postale oferite de firmele care monopolizeaza acest sector. in Germania si Regatul Unit aceste scutiri se aplica iar in Suedia nu. CE reclama lipsa de competivitate din sectorul postal, creata de absenta aplicarii TVA. "Comisia Europeana ca un aparator al Tratatelor CE este obligata sa se asigure ca regulile UE sunt aplicate in armonie pe tot teritoriul Comunitatii. Scutirea de TVA a serviciilor postale este in continuare parte a regulilor Comunitatii si numai aplicarea ei corecta poate ajuta la minimalizarea discrepantelor competitiei intr-o piata liberalizata intre cei care detin monopolul domeniului si noii intrati", a declarat Laszlo Kovacs, comisar european pentru impozitare si uniune vamala.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.