In ciuda atmosferei idilice din ajun cand gazda, Vladimir Putin, si-a invitat oaspetii, pe Angela Merkel si pe Jose Manuel Barroso, la o plimbare cu barca sub clar de luna, pe Volga, si la un concert cu muzica de Ceaikovski, Rahmaninov si Liszt, dar si cu piese populare de tip 'Kalinka'- summitul ruso-european, desfasurat ieri la Samara, a fost un eveniment ratat.
Pe fondul'inghetarii' negocierilor referitoare la un acord general intre cele doua parti (pentru care Kremlinul a dat vina pe europeni), reuniunea s-a desfasurat pe un ton cu asperitati nemaiintalnite pana acum. 'Nu trebuie sa crezi ca noi vrem mereu numai sa condamnam' (Rusia), i-a spus deschis Angela Merkel gazdei, cautand sa-i explice lui Putin criticile occidentale referitoare la incalcarea drepturilor omului in Rusia. 'Ne-ar placea mai mult sa nu fim nevoiti sa o facem', a adaugat cancelarul german. Iar preocuparea sa a fost din pacate confirmata de retinerea de catre politie a fostului campion mondial de sah si actual politician de opozitie Gari Kasparov. Un alt subiect de controversa l-a constituit, cum era de asteptat, embargoul impus de Moscova importurilor de carne din Polonia, criticat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a condamnat si atacurile efectuate de pe teritoriul rus asupra sistemelor informatice bancare si administrative din Estonia si stoparea livrarilor rusesti de petrol catre Lituania. 'O problema a unui singur membru al Uniunii Europene este o problema a Uniunii Europene ca intreg', l-a avertizat Barroso pe Putin, amintind ca 'UE este construita pe principiul solidaritatii'.

Liderul de la Moscova a replicat sec: 'Noi nu dramatizam situatia, fiindca intelegem ca UE trebuie mai intai sa-si rezolve problemele interne�. Iar cand presa a pus intrebari privitoare la tratamentul aplicat criticilor Kremlinului, el a aratat ca personal nu are nimic impotriva protestelor de strada, cu conditia ca demonstrantii sa respecte legea si 'sa nu deranjeze cetatenii normali'. Putin a subliniat ca si in alte tari au fost arestati militanti, dand exemplul Hamburgului, unde 164 de participanti la proteste anti-summit G8 au fost retinuti de politie. Merkel a replicat, subliniind ca dreptul la demonstratie nu inseamna dreptul la violenta si la contestarea ordinii de stat. 'N-o sa ne aratam acum reciproc cu degetul!' a intervenit liderul de la Kremlin, precizand totusi ca moartea unui demonstrant de origine rusa, in capitala estona (dupa interventia politiei), n-a fost niciodata abordata de reprezentantii UE.'Si n-a fost o moarte intamplatoare!', a adaugat el. Cat despre disputa cu polonezii, Putin a pus-o pe seama 'egocentrismului economic al unei terte tari', declarand ironic ca, desi Varsovia nu mai vorbeste de un an cu Moscova, se bucura ca 'doamna cancelar federal reprezinta aici pozitia Poloniei'. Prompt, Angela Merkel a precizat ca nu vorbeste in calitate de sef al guvernului german, ci in numele UE, a carei presedintie semestriala este detinuta de tara sa. Putin a ironizat si parteneriatul strategic dintre UE si SUA, 'unde exista problema cu Guantanamo si cu pedeapsa cu moartea', aratand ca si Rusia isi doreste un astfel de parteneriat. Iar daca, la ultima intalnire cu dna Merkel, presedintele rus si-a tinut in incapere si cainele, cunoscand teama interlocutoarei fata de patrupezi, de data aceasta, Putin si-a facut oaspetii sa astepte un sfert de ora, sosind cu intarziere la volanul Mercedesului S-Klasse.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.