Un studiu publicat in Statele Unite la Washington arata ca foarte multi europeni continua sa creada in stereotipurile anti-semite. Multi cred ca evreii dicteaza politica americana in Orientul Apropiat si ca au o prea mare influenta in finantele mondiale.

Studiul a avut in vedere aproape 3.000 de cetateni din 5 tari europene: Franta, Germania, Italia, Spania si Polonia.Directorul organizatiei americane - Liga Anti-defaimare Abraham Foxman care a comandat studiul a declarat ca multi cred inca in prejudecatile anti-semite si in teorii ale conspiratiei.

51 la suta dintre repondenti cred ca evreii sunt mult mai loiali statului Israel decat tarilor in care traiesc."Lipsa de loialitate este o clasica prejudecata care alimenteaza atitudinile anti-semite", a spus Abraham Foxman."Hitler nu a inceput cu suprematia ariana", a continuat directorul Ligii anti-defaimare."Hitler a inceput acuzandu-i pe evrei sa nu sunt buni germani", a spus el.

De asemenea, aproape 60 la suta dintre cei intervievati in Polonia de pilda, acolo unde au fost majoritatea lagarelor mortii in cel de-al doilea raboi mondial, sunt de parere ca evreii inca vorbesc prea mult despre Holocaust.De asemenea este larg raspandita ideea ca evreii sunt cei responsabili de moartea lui Iisus Hristos.

25 la suta dintre intervievati cred de asemenea ca atitudinile legate de evrei sunt influentate de evenimentele din Orientul Apropiat.Si multi cred ca Israelul nu avea dreptul sa foloseasca mijloace militare impotriva Libanului in conflictul din vara trecuta cand luptatorii Hezbollah au rapit doi militari israelieni.

Totusi cei mai multi dintre repondenti cred ca grupul islamic Hamas este o organizatie terorista si nu sunt de acord ca guvernul palestinian in care Hamasul e partener sa primeasdca ajutor european.Directorul organizatiei care a comandat studiul spune ca, in toate cele 5 tari in care a fost facut studiul, stereotipurile anti-evreiesti sunt impartasite mai ales de cei care au peste 65 de ani si de cei care nu au studii superioare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.