Inaintea summit-ului UE-Rusia, care va avea loc, joi si vineri, la Samara, membrii familiei europene sunt mai divizati ca oricand in privinta atitudinii pe care Bruxelles-ul ar trebui sa o adopte fata de Kremlin.
Ultima sedinta a ambasadorilor UE, care a avut loc saptamana trecuta, s-a terminat furtunos. Discutiile au fost atat de aprinse, iar progresele inregistrate in elaborarea agendei atat de firave, incat multi dintre participanti nu au ezitat, potrivit unor surse citate de EUOBserver, sa propuna amanarea summitului. Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat, totusi, ieri, convins ca 'ratiunea va invinge' Steinmeier, care astazi se afla in capitala rusa, a mai amintit, totodata, ca presedintia germana 'a intervenit deja cu success' in crizele aparute intre Rusia si unii dintre membrii Uniunii Europene, marginindu-se sa se refere doar la recentele tensiuni iscate intre Moscova si Talin in legatura cu relocarea statuii ostasului sovietic. Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel, a carei tara prezideaza UE, au avut deja o convorbire telefonica asupra summitului UE-Rusia, discutand 'despre chestiuni practice', a declarat purtatorul de cuvant al sefului statului rus, Aleksei Gromov, citat de agentia Itar-Tass.

In urma cu cateva zile, UE a insemnat Rusia sa isi ia angajamentul de a ridica embargoul impus importurilor de carne din Polonia, pentru ca negocierile privind incheierea unui nou Acord de parteneriat si cooperare sa poata demara la summit-ul din 18 mai. Lituanienii au cerut si ei ajutorul Bruxelles-ului pentru a obtine reluarea livrarilor de petrol pentru rafinaria de la Mazeikiu, intrerupte din iulie 2006 din cauza unei scurgeri - sustin rusii - pe partea lor de conducta de la Drujba. Lituanienii cred ca aceasta scurgere este suspecta, pentru ca a intervenit dupa vanzarea acestei rafinarii - singura din statele baltice - grupului petrolier polonez PKN Orlen, spre iritarea Moscovei, care dorea ca ea sa revina unei societati ruse. Nu in ultimul rand, Uniunea Europeana a cerut Rusiei sa-si ratifice acordurile frontaliere cu Estonia si Letonia cu prilejul summitul de la Samara.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.