Zeci de cetateni straini vor plati cu viata

Printr-o scrisoare adresata secretarului general al ONU, Kofi Annan, Statele Unite au lansat joi seara o noua bomba diplomatica: secretarul de stat Condoleezza Rice a anuntat ca SUA se vor retrage din conventia internationala care da dreptul Curtii Internationale de Justitie (CIJ) sa se pronunte asupra inculparii cetatenilor straini aflati pe teritoriul SUA. Concret, SUA nu mai recunosc din acest moment protocolul Conventiei de la Viena, a carei parte semnatara a devenit in 1969.

Astfel, Washingtonul alege din nou sa se sustraga deciziilor unui organ judiciar international, privandu-i totodata pe adversarii pedepsei cu moartea, inca aplicata in SUA, de un instrument important de a face presiuni pentru abolirea acestei practici. De acum inainte, strainii arestati pe teritoriul SUA vor fi judecati fara drept de apel conform legislatiei americane si de asemenea vor ispasi pedepsele pronuntate de tribunalele americane, fara a avea dreptul sa se consulte cu un diplomat din propria lor tara. In fapt, aceasta decizie a administratiei Bush a fost adoptata intrucat Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a emis mai multe verdicte nefavorabile autoritatilor americane.

Statele Unite au fost in mod repetat atacate in justitie pentru a fi actionat unilateral in judecarea cetatenilor straini. Spre exemplu, in 2001, Germania a chemat SUA in fata Curtii Internationale de Justitie pentru a raspunde in privinta condamnarii la moarte a unui cetatean german. Desi obligate de CIJ la acea vreme sa reexamineze cazul, autoritatile americane au gasit de cuviinta sa il execute totusi pe condamnat, in ciuda protestelor internationale.

Ultimul dintre procese a fost cel din ianuarie 2003, cand guvernul mexican condus de Vicente Fox a reprosat SUA ca au incalcat dreptul condamnatilor mexicani de a avea acces la asistenta din partea autoritatilor consulare din propria tara. In consecinta, Mexicul a solicitat CIJ sa ordone suspendarea sentintei pentru cei 51 de mexicani condamnati de justitia americana la pedeapsa cu moartea. Curtea Internationala s-a sesizat imediat si a intervenit pentru trei dintre condamnati, ale caror termene de executare a pedepsei erau foarte apropiate.

Un an mai tarziu, aceeasi autoritate internationala ordona revizuirea proceselor tuturor celor 51 de condamnati, ceea ce a obligat autoritatile americane sa le acorde dreptul la un nou proces. Desi, in viziunea presedintelui Bush, autoritatile americane au actionat corect si legal, se va face o concesie in acest caz "si SUA se vor conforma deciziei CIJ, din respect pentru angajamentele sale internationale, si va revizui aceste procese", precum sustine purtatorul de cuvant al Washingtonului, Adam Ereli.

Explicand ratiunile administratiei americane de a repudia protocolul, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Darla Jordan, declara, la randul sau, pentru "Washington Post": "CIJ a interpretat protocolul optional al Conventiei de la Viena intr-o maniera pe care noi nu am prevazut-o (...) care ii permite sa se implice in sistemul nostru judiciar national". Astfel, retragerea din acest protocol ar permite SUA, mai afirma Darla Jordan, sa "se protejeze impotriva anumitor sentinte nedrepte emise de CIJ".

Din pacate insa, acest tip de comportament international este aplicabil numai in cazul marilor puteri, ceea ce ne face sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca puscasul marin american vinovat de moartea lui Teo Peter ar fi fost judecat si condamnat de un tribunal roman, conform modelului patentat de Statele Unite.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.