Nici n-a scapat bine liderul de la Casa Alba de impotrivirea congressmenilor la planurile sale de mentinere si chiar suplimentare a trupelor americane in Irak, fiind nevoit sa-si exercite dreptul de veto, si iata-l supus presiunilor chiar din partea republicanilor sai: 11 reprezentanti de marca ai Partidului republican i-au pus in vedere presedintelui George W. Bush sa accepte retragerea rapida a militarilor trimisi in Irak, in caz contrar urmand sa piarda sprijinul politic al propriei formatiuni!

Ecourile intalnirii de o ora si jumatate dintre republicanii moderati si seful administratiei SUA, secundat de cei mai apropiati colaboratori, printre care si secretarul de stat Condoleezza Rice, au razbatut in presa americana, si nu numai. "A fost o discutie remarcabila si foarte cinstita", a declarat, pentru "Washington Post", deputatul Thomas M. Davis III. din statul Virginia. "Lumea spune mereu ca presedintele Bush se afla intr-o fundatura. Asta a fost sansa noastra si am profitat de ea". Potrivit "New York Times", unii dintre participanti i-ar fi spus presedintelui ca opinia publica este in proportie covarsitoare favorabila retragerii din Irak, chiar cu riscul sa para ca americanii au pierdut razboiul. "A fost o intalnire dura, fiindca oamenii au vorbit deschis despre electoratul lor si despre felul in care vad americanii razboiul", a povestit si deputatul Ray LaHood din Illinois , pentru "New York Times". "A fost o discutie de maxima deschidere", a adaugat el. La randul sau, John A. Boehner din Ohio, seful republicanilor din Camera Reprezentantilor, a comentat intrevederea ca fiind "foarte sanatoasa".

Presiunea exercitata de republicani este rezultatul nemultumirii crescande inregistrate in scircumscriptiile lor electorale, din cauza sustinerii politicii belicoase a liderului de la Casa Alba. O purtatoare de cuvant a administratiei americane a declarat ca George W. Bush a luat act de observatiile facute de interlocutorii sai, pe care el insusi i-ar fi invitat sa-i impartaseasca onest si fara ocolisuri punctele de vedere. In randurile repuiblicanilor, se inmultesc insa vocile care spun ca presedintele SUA va mai primi ragaz doar pana in toamna, pentru a obtine progrese in Irak, orice prelungire a termenului putand avea consecinte dramatice asupra partidului. Deja, democratii din Camera Reprezentantilor vor sa adopte o lege prin care sa puna la dispozitie fragmentat mijloacele financiare necesare continuarii operatiunilor militare din Irak: 43 de miliarde imediat, iar restul de 53 miliarde abia dupa ce Bush va prezenta - in iulie- un raport privind situatia din teatrul de razboi si numai in cazul unor vesti pozitive.
In plus, Bush se vede contrat de alesi si in alte demersuri stregice.

Astfel, cu sau fara legatura cu iritarea crescanda a Moscovei, Comitetul de profil al Camerei Reprezentantilor pentru fortele armate a blocat finantarea constructiei in Polonia a unei baze de rachete de interceptare in cadrul sistemului american de aparare antiracheta. Acelasi comitet a redus cu 764 milioane de dolari volumul cheltuielilor totale pentru extinderea scutului SUA antiracheta in Europa Rasariteana, solicitate de Casa Alba pentru anul 2008, pe linia Agentiei privind apararea antiracheta din cadrul Pentagonului. Potrivit unor surse din secretariatul Comitetului pentru fortele armate din Camera Reprezentantilor, citate de AP, toti cei 58 de membri ai acestuia au votat, in unanimitate, bugetul pentru aparare al SUA pe anul viitor, dupa 15 ore de dezbateri, finalizate in cursul noptii de miercuri spre joi. Membrii comitetului au sprijinit bugetul de cheltuieli destinate apararii pe anul 2008, dar au exclus cele 160 de milioane de dolari prevazute in proiectul de buget in vederea construirii silozurilor pentru zece rachete interceptoare in Polonia. A fost insa aprobata solicitarea Administratiei de la Washington privind finantarea crearii unei statii de radiolocatie pe teritoriul Cehiei.

De mentionat ca, saptamana trecuta, premierul slovac Fico declara, dupa intrevederea cu presedintele rus Vladimir Putin, ca Statele Unite cu facut o greseala neconsultandu-se cu Rusia si UE in legatura cu amplasarea scutului antiracheta. Fico a mai aratat ca Putin i-a transmis clar ca Moscova isi va orienta armele atomice spre Polonia si Cehia, daca americanii vor insista sa-si instaleze acolo sistemul de aparare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.