Reprezentantii Comisiei Europene atrag atentia clasei politice si sistemului juridic asupra problemelor asupra carora trebuie sa se aplece cu prioritate daca nu se doreste activarea clauzei de salvgardare la capitolul justitie. Intre acestea stabilitatea si continuitatea luptei anticoruptie.

Avertismentul vine pe fondul scandalului declansat la Bucuresti de intentia ministrului justitiei, Tudor Chiuariu de a revoca un procuror anticoruptie.

Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru justitie, vicepresedintele Comisiei Europene Franco Frattini spune ca nu comenteaza in particular intentia ministrului justitiei de a-l revoca pe seful sectiei a II-a a Directiei Anticoruptie, Doru tulus.

Purtatorul de cuvant al comisarului Frattini, Friso Roscam Abbing spune ca:"Ce este insa deosebit de important este ca acest extrem de necesar proces de reforma a justitiei si lupta impotriva coruptiei - care afecteaza Romania atat la nivel mediu, cat si la nivel inalt - asadar, ca aceasta lupta extraordinar de importanta sa nu fie obstructionata. Sa nu apara ingerinte prin schimbari, revocari sau numiri. De aceea am subliniat nevoia de a avea legi stabile in baza carora procurorii sa-si poata indeplini misiunea".

Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ca cererea de revocare a este motivata de faptul ca ar fi primit avertismente de la insusi comisarul pentru justitie Franco Frattini ca in Romania nu s-a inregistrat inca nici o condamnare in marile dosare de coruptie.

Purtatorul de cuvant al comisarului pentru justitie Franco Frattini, Friso Abbing spune insa ca:"Nu se pune problema numarului de cazuri. Nu se pune problema ca am cere sa se solutioneze un anumit numar de cazuri. Ceea ce este important, ceea ce am vrea sa vedem, este ca sistemul juridic ca atare, este un sistem potrivit pentru o societate democratica in care se respecta deplin statul de drept. Un sistem care sa permita automat punerea sub acuzare in mod absolut corect a persoanelor care trebuie aduse in fata justitiei. Desigur este important ca o parte din aceste cazuri, acolo unde e necesar, sa se incheie si cu o condamnare dar nu ne intereseaza numarul lor. Vrem sa vedem in esenta, in substanta, o schimbare a sistemului".Domnul Abbing a respins speculatiile privind o posibila activare a clauzei de salvgardare.El a spus ca justitia si clasa politica trebuie sa se concentreze asupra a ce mai ramane de facut.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.