Premierul Recep Tayyip Erdogan a propus convocarea de alegeri generale anticipate pentru rezolvarea impasului politic in care se afla tara de mai multe saptamani. Pentru ca o astfel de initiativa sa se materializeze, ea trebuie insa votata de Parlament, sub forma unui proiect de lege.

in paralel, Parlamentul continua sa incerce sa aleaga un presedinte. intregul proces electoral va fi reluat, primul tur de scrutin fiind programat la sfarsitul acestei saptamani, duminica.

Teoretic, la sfarsitul acestei saptamani, Abdullah Gul va incerca din nou sa devina presedinte.

Acest scrutin are insa loc in conformitate cu recenta decizie a Curtii Constitutionale care a hotarat, la inceputul acestei sapatmani, ca, pentru ca votul sa fie valid, e nevoie de un cvorum de doua treimi dintre deputati.

Cu alte cuvinte, in sala de dezbateri trebuie sa fie prezenti cel putin 367 de deputati.

Cum s-a ajuns aici

Partidul de guvernamant, care l-a propus pe domnul Gul, nu are insa un numar suficient de parlamentari pentru a asigura o astfel de prezenta.

Opozitia a boicotat primul tur de scrutin, nemultumita de candidatura domnului Gul, si e posibil sa faca acelasi lucru duminica.

Abdullah Gul este contestat de opozitie pe motiv ca ar avea o agenda islamista mascata.

Opozitia aduce in atentie faptul ca Abdullah Gul si-a inceput cariera intr-un partid de sorginte islamica, care a fost scos in afara legii.

Argumentul domnului Gul, ca va respecta principiul separarii religiei de politica, nu a reusit sa-i convinga pe cei care-l constesta.

Propunerile premierului Erdogan

Recep Tayyip Erdogan a calificat hotararea Curtii drept un glont in inima democratiei turce.

in opinia domnului Erdogan, decizia Curtii face practic imposibila alegerea unui presedinte de catre actualul Parlament.

intr-o interventie televizata, domnul Erdogan a declarat ca se asteapta sa fie nevoit sa convoace alegeri anticipate cat de curand posibil.

Domnul Erdogan a avansat drept posibile date fie 24 iunie, fie 1 iulie.

Cu alte cuvinte, chiar procedura parlamentara de alegere a unui presedinte va continua, premierul Erdogan se asteapta ca ea sa esueze, ceea ce va duce la alegeri anticipate, deoarece parlamentul va trebui sa se autodizolve.

De asemenea domnul Erdogan a cerut schimbarea Constitutiei astfel incat presedintele statului sa fie ales prin vot direct si nu de catre Parlament, asa cum se intampla in prezent.

Avertismentul Comisiei Europene

Pe acest fundal a venit si un avertisment al Comisiei Europene, care a atras atentia Turciei ca perspectiva de a adera la Uniunea Europeana ar putea fi afectata daca regulile democratice nu sunt respectate si daca armata intervine in politica.

Prin vocea comisarului pentru extindere, Olli Rehn, Comisia Europeana a recomandat partidelor turce sa respecte decizia curtii constitutionale, care a anulat primul tur de scrutin al prezidentialelor.

Pe de alta parte, Olli Rehn a salutat anuntul privind posibila convocare a alegerilor anticipate, adaugand insa ca atat scrutinul prezidential cat si cel parlamentar trebuie sa se desfasoare in deplina libertate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.